Krem ze szparagów białych i zielonych w sam raz na obiad!

Ze świeżych szparagów warto ugotować kremową zupę. Wypróbuj 2 przepisy na krem ze szparagów białych i zielonych - zobacz, który bardziej przypadnie ci do gustu!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Krem ze szparagów białych i zielonych w sam raz na obiad!
fot. Adobe stock

Krem ze szparagów to chyba najpopularniejszy sposób na ich wykorzystanie. Kupując świeże warzywa warto spożytkować je od razu, jeśli jednak wiesz, że wykorzystasz je dopiero po dłuższym czasie sprawdź, jak prawidłowo przechowywać szparagi.


Krem z białych szparagów z grillowanymi krewetkami


Krem ze szparagów białych

Składniki:
  • 2 pęczki białych szparagów
  • garść groszku cukrowego (strąki)
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 10 dużych krewetek 
  • 3 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
  1. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, kilka odłóż w całości a resztę połam na mniejsze części. 
  2. Czosnek i cebulę posiekaj, cebulę zeszklij na maśle, kiedy będzie gotowa dodaj czosnek, groszek cukrowy oraz szparagi, całość zalej bulionem i gotuj przez kilka minut, aż szparagi zmiękną.
  3. Szparagową zupę zmiksuj blenderem, a następnie dodaj śmietanę (warto ją wcześniej zahartować).
  4. Przygotuj krewetki: oczyść je, obierz i napij na patyk. Grilluj przez 5 - 7 minut. 
  5. Gotowy krem szparagowy dopraw solą i pieprzem, podawaj z krewetkami.

Krem z zielonych szparagów z grzankami


Krem ze szparagów zielonych

Krem z zielonych szparagów ma tę zaletę, że jest soczyście zielony - w sezonie na szparagi nie może zabraknąć tego koloru na twoim stole! Zielonych szparagów nie musisz obierać, mają cienką skórkę, która łatwo mięknie pod wpływem wysokiej temperatury, np. podczas gotowania. Pamiętaj, by szparagi umyć, odetnij jedynie same końcówki.

Składniki:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pół bagietki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
  1. Cebulki i czosnek pokrój drobno i zeszklij na maśle, dodaj połamane szparagi (bez główek), smaż przez 2 minuty.
  2. Warzywa zalej bulionem i gotuj aż szparagi zmiękną. Pod koniec gotowania dodaj odłamane wcześniej główki szparagów i zmiksuj na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. 
  3. Bagietkę pokrój w kromki a następnie w grubą kostkę i podsmaż na suchej patelni, następnie wrzuć do zupy bezpośrednio przed podaniem.
Szparagi doskonale sprawdzają się także w roli przekąsek czy dodatków do dań głównych. Zobacz sprawdzone przepisy na szparagi.