Pora na pomidora

  • 3

Zobacz dlaczego warto jeść pomidory, jakie potrawy zrobić z pomidorów oraz najbardziej lubiane odmiany pomidorów.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pora na pomidora

Pomidor jest dobry na wszystko, dlatego też często po niego sięgamy. Warzywo to, ze względu na szerokie zastosowanie często gości w naszej kuchni. Spożywamy go surowego, duszonego, pieczonego, grillowanego, marynowanego oraz suszonego. Znamy kilkanaście odmian pomidora, w zależności od rodzaju delikatnie zmieniają swój smak, kształt oraz kolor. Pomidory smakują nawet zimą. Jednak nigdy nie smakują tak dobrze jak pod koniec lata. Najlepsze są te wyhodowane przez siebie - wszystkim hodowcom pomidorów zazdrościmy. 

 

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory są bardzo zdrowe w ich składzie znajdziemy błonnik, dlatego też zapobiegają zaparciom; potas, który pomocny jest w walce z nadciśnieniem. Zawierają dużo beta-karotenu i witaminy C, czyli antyoksydantów, chroniących przed nowotworami. Ważnym składnikiem pomidorów jest likopen zalecany w profilaktyce raka prostaty.

    
 

Najbardziej znane i lubiane odmiany pomidora

Niekwestionowanym liderem w tej dziedzinie jest czerwony pomidor gruntowy, który jest słodki, mięsisty i soczysty - idealny do spożycia na surowo - wykorzystywany najczęściej jako dodatek do kanapek, sałatek, przetworów ale również do zapiekanek i zupy. Drugie miejsce zajmuje pomidor malinowy (pokuszę się o stwierdzenie, że po woli pomidor ten wypiera z rynku swojego kuzyna pomidora gruntowego). Pomidor malinowy podbija nasze serce swoim słodkim smakiem, zawiera też mniej soku niż pomidor gruntowy. Sprawdza się równie dobrze w sałatkach jak i daniach gotowanych i pieczonych.

Znanymi i lubianymi pomidorami są także pomidorki koktajlowe oraz cherry to najmniejsze pomidory na rynku, różniące się nieco kształtem - pomidorki cherry są okrągłe, natomiast koktajlowe mają lekko wydłużony kształt - najczęściej wykorzystywane do dekoracji i sałatek. Pomidory podłużne kształtem przypominają wydłużoną gruszkę - zastosowanie jak przy pomidorach gruntowych oraz malinowych. Troszkę mniej znane pomidory to pomidory żółte, które sprawdzają się jako dodatek do sałatek lub faszerowane.

  

Co zrobić z pomidorów - wasze przepisy:  

Bernadetta zaprasza na Jajka w pomidorach - idealne na śniadanie lub kolację. 
Kasiunia zdradza nam swój przepis na Pomidory pieczone w ziołach, zobacz i wypróbuj to ekspresowe danie. Czekoladka_m przesyła przepis na aromatyczny Krem z pomidorów z bazylią 

 


 

Jak sprawić, by pomidor szybciej dojrzał, kiedy jest jeszcze zielony? Zobacz poradę >>

 

Zobacz wszystkie przepisy z użyciem pomidora >>