Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku przygotowuje się z mąki, wody mineralnej, mleka i jajek. Ciasto smaży się partiami na natłuszczonej patelni teflonowej. Farsz do naleśników po meksykańsku z mięsem mielonym lub kurczakiem warto wzbogacić odrobiną sosu pomidorowego, czerwoną fasolą, kukurydzą, papryką, ostrą papryczką chilli, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nafaszerowane naleśnikowe ruloniki zapieka się pod serową skorupką i podaje posypane natką pietruszki z sosem.

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska, zwana też tortilla de patatas lub tortilla española, jest odmianą omletu, który prócz jajek zawiera ziemniaki. Może być też urozmaicony papryką, szparagami, bobem czy cukinią, które wpływają nie tylko na smak tortilli hiszpańskiej, ale również na jej wygląd. Dzięki tym dodatkom staje się kolorowa i wygląda bardzo apetycznie. W Hiszpanii jest jedną z najpopularniejszych przystawek (tapas), która bardzo dobrze komponuje się z mięsami na zimno i sosami.

Sos meksykański

Sos meksykański

Sos meksykański to zbiorcza nazwa wielu rodzajów różnych dipów i dodatków do potraw. Najpopularniejsze są meksykańskie salsy, czyli sosy przyrządzane na zimno, np. z pomidorów. Guacamole to kolejny bardzo znany meksykański przysmak. To gęsty dip z awokado, soku z cytryny, soli i czosnku. Sos meksykański można też przyrządzić z pomidorów z dodatkiem czerwonej fasoli i chili. Jest wyśmienity do tortilli, makaronu, a nawet pizzy.

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku to jednogarnkowe danie, które podaje się z ryżem. Pikantne kawałki drobiu łączy się z fasolą, papryką, cebulą, kukurydzą i pomidorami. Do dania można wykorzystać kurze piersi lub udka. Filet z kurczaka doprawia się papryką chili, solą oraz pieprzem. Mięso można też podać z sosem meksykańskim. Przygotowuje się go z pomidorów, papryki, czosnku, cebuli i oleju, a doprawia chili, solą oraz pieprzem. Ostry sos to również dobry dodatek do makaronu.

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska

Tortilla meksykańska to płaski i okrągły placek z mąki kukurydzianej lub pszennej. Najczęściej używa się jej w postaci pieczywa lub bazy do innych potraw. Popularnym daniem jest tortilla z kurczakiem po meksykańsku. Do potrawy dodaje się również paprykę, sałatę lodową, fasolę i pomidory koktajlowe. Dobrym sosem do tortilli jest salsa meksykańska z awokado lub papryką chilli.

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie są pożywnym, aromatycznym i wyrazistym w smaku daniem. Farsz na potrawę przygotowuje się z oczyszczonej, zmielonej wołowiny oraz warzyw. Doskonale sprawdzą się: pomidory, papryka, czosnek, cebula, cukinia oraz czerwona fasola. Mięso należy usmażyć z posiekanymi warzywami, a następnie doprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem. Pierogi z wołowiną podaje się same bądź z sosem pomidorowym. Świetnie komponują się również z surówkami. Pierogi po meksykańsku można jeść na ciepło albo na zimno.

Znaleźliśmy 32 przepisów w kategorii Quesadilla

Quesadilla z kurczakiem

Quesadilla z kurczakiem

ajo ajo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Quesadilla z chorizo

Quesadilla z chorizo

ajo ajo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: