Sałatki to efektywny posiłek na każdą okazje. Ich składnikami są zazwyczaj świeże i łatwo przyswajalne produkty (warzywa, owoce, ryby, czy mięsa), które w takiej postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych.
W sałatkach z makaronem można wykorzystywać niemal wszystkie rodzaje makaronów, tj.
tortellini, nuddle z zupek chińskich, kokardki, świderki, rurki etc. Chcąc przygotować dietetyczną i bardzo zdrową wersję sałatki makaronowej, najlepiej użyć makaronu ryżowego, pełnoziarnistego, owsianego, żytniego, gryczanego lub sojowego. Makaron do sałatki powinien być
al dente, czyli ugotowany na półtwardo. Dzięki temu nie rozpadnie się w czasie mieszania składników i będzie miał zwartą, jędrną strukturę. Dla urozmaicenia smaków w sałatce makaron można ugotować np. w
bulionie warzywnym lub z dodatkiem oliwy czosnkowej.
Sałatki z makaronem to proste w wykonaniu przekąski, które są jednocześnie smaczne i pożywne.
Makaron jest produktem bogatym w węglowodany, i szereg witamin: B1, B2 i PP. Różnorodne kształty i gatunki makaronów sprawiają, że nasza sałatka nigdy nie będzie nudna!
Te pyszne przekąski z makaronem świetnie sprawdzą się, na co dzień, ale z powodzeniem można je serwować również na przyjęciach w gronie rodziny i znajomych.
Jeśli dołożymy do niej zioła, przyprawy, oleje tłoczone na zimno, oraz różnego rodzaju sosy całość będzie gotowa!
Sałatka z makaronem i szynką,
sałatka z tuńczykiem i makaronem czy
sałatka makaronowa z serem i tortellini- rodzajów jest wiele, to one stanowią wspaniałe urozmaicenie naszego menu!
Zapraszamy do inspirowania się przepisami na proste sałatki z makaronem!
Zdjęcie: Fotolia