Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Makówki z budyniem

Makówki z budyniem

joana30 joana30
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Miodownik na piwie

Miodownik na piwie

joana30 joana30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

joana30 joana30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Świąteczny bigos

Świąteczny bigos

zbysiowa zbysiowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos świąteczny

Bigos świąteczny

aginaa aginaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sero-makowiec

Sero-makowiec

Katarzyna J. Katarzyna J.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kisiel żurawinowy

Kisiel żurawinowy

Kniejson Kniejson
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z budyniami

Sernik z budyniami

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Słodkie ciasto

Słodkie ciasto

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Korzenne ciasteczka

Korzenne ciasteczka

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Muffiny z orzechami

Muffiny z orzechami

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: