Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Boczek pieczony 2

Boczek pieczony 2

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kurczak pieczony w majeranku

kurczak pieczony w majeranku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kruche babeczki z jagodami

Kruche babeczki z jagodami

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernikowy domek

Piernikowy domek

marianna53 marianna53
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krówki

Krówki

Misiunia Misiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

oponki

oponki

Mysiunia Mysiunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa-krem z cukinii

Zupa-krem z cukinii

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mini sernik Biała zaspa

Mini sernik Biała zaspa

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flądra w listkach laurowych

Flądra w listkach laurowych

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki

Faworki

sabina123 sabina123

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa grzybowa fusion

Zupa grzybowa fusion

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: