Przetwory z jagód

  • 2

Z tych owoców możemy przyrządzić soki, konfitury, kompoty i dżemy. Co wiesz o jagodach? Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się więcej o tych wspaniałych owocach. Ciesz się nimi na dłużej!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Przetwory z jagód
fot. Fotolia
Jagoda należy do rodziny wrzosowatych. Występuje w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Sprzyja jej klimat umiarkowany, a nawet arktyczny. W Polsce możemy ją spotkać zarówno w górach, jak i na nizinach. Skupiska jagód - te najbardziej rozległe - znajdują się na południu Polski. 

Większe kuzynki jagody, borówki znane są już od starożytności. Fioletowe jagody były owocami bardzo ważnymi w kulturze Słowian oraz ludów zamieszkujących północne obszary Europy. Kiedyś polecano te owoce podczas biegunki (właściwie tak jest do dzisiaj). Jagody zwalczały również owsiki. Był bardzo popularne w Rosji na początku XX wieku. Rosyjski znachor przy pomocy jagód powstrzymał krwotok u chorego na hemofilię carewicza Aleksego. Dzięki temu stały się jednymi z najważniejszych owoców w Rosji.

jagody
Zdjęcie: Fotolia

Właściwości jagód
 
Wielkimi krokami zbliża się lipiec. Miesiąc ten jest pełen tych wspaniałych owoców. Znajdziemy je w sklepach lub na lokalnych bazarkach. Minusem jest to, że dość szybko znikają, dlatego trzeba się pospieszyć, by nacieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Jagody wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób. Kiedy jeszcze nie było antybiotyków za pomocą jagód leczono tyfus. Co więcej, jagodowy sok jest lekarstwem na zatrucia (dzięki swym właściwością potrafi usunąć z organizmu wszelkie toksyny), biegunki i jest środkiem chroniącym przed pylicą - przewlekłą chorobą układu oddechowego.

Ponadto jagoda działa bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo i wzmacnia nasze naczynia krwionośne. Lecznice właściwości jagód znalazły duże uznanie - stosowane są w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Produkuje się z nich kosmetyki, które nawilżają i odżywiają skórę.

Czarne jagody są dobre na wzrok, dlatego poleca się je osobom, które mają problem z widzeniem. W jagodach znajduje się wiele witamin. m. in. C, B1, PP, E, K, A oraz pierwiastków, np. cynku czy miedzi a także pektyna oraz kwasy organiczne

jagody
Zdjęcie: Fotolia

Liście jagód mają drogocenny wpływ na nasz układ moczowy i przewód pokarmowy (regulują trawienie, oczyszczają). Zawierają potas, co z kolei jest bardzo korzystne dla osób z nadciśnieniem, ponieważ potas reguluje właściwe ciśnienie krwi.

Jagody to owoce, z których chętnie przyrządza się różnego rodzaju pyszności. Nadziewa się nimi racuszki, placuszki, pierogi czy naleśniki, a także dodaje do ciasta drożdżowego i przygotowuje smaczne koktajle na bazie mleka lub jogurtu naturalnego. Jagodami spokojnie można dekorować potrawy, a także używać ich do sałatek owocowych z truskawkami i malinami, jak również do musów owocowych.

Jagody są smaczne i zdrowe, dlatego jedzmy ich jak najwięcej i róbmy z nich przetwory! Oto nasze przepisy!

Eli_555 poleca przepis na jagody w cukrze. Jagody w tym przepisie zagotowane są w samym cukrze bez dodatku wody. W zimie idealnie pasują do ryżu czy makaronu.

Pomysł na sok i dżem z jagód zaproponowała Mniam1. Nic nie może się zmarnować, dlatego najlepiej przygotować pyszny sok, a później
dżem.

      

Mysiunia przygotowała przepisy na przetwory z jagód. Otrzymany przez nią kompot jest dobry nawet po kilku latach!

Nasturella poleca najszybszą i najprostszą konfiturę z jagód bez żadnych ulepszaczy. Ta konfitura idealnie smakuje jako dodatek do świeżej bułeczki.

Leśne jagody w żelu? Czemu nie! Koloruś przygotowała dla Was przepis na frużelinę z jagód. Słodka i smaczna. Polecamy spróbować!

A może Wy macie sprawdzone przepisy na przetwory z jagód? Chętnie poznamy Wasze propozycje!

Oto przepisy na 10 najlepszych deserów z jagodami >>>