O MORELACH
Pochodzą z Azji, uprawia się je w wielu krajach na świecie, także w Polsce. Zawierają przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo. Morele mają pozytywny wpływ na ciśnienie oraz pracę nerek, regulują również trawienie.
Owoce te powinny jeść osoby, które cierpią z powodu nadkwasoty żołądka. Najsmaczniejsze są wtedy, gdy zerwie się je w pełni dojrzałe. Jak poznać, że owoce są gotowe do zerwania? Powinny mieć żółtą, jędrną skórkę oraz miękki miąższ.
Zdjęcie: Fotolia
PRZETWORY Z MORELI
Z moreli można przygotować pyszne dżemy, konfitury, kompoty i nalewki. Tych przetworów nie może zabraknąć zimą! Dżemy możecie wzbogacić ziołami lub przyprawami. Do moreli idealnie pasują, np. cynamon, imbir, szafran czy wanilia.
Jak doskonale wiecie, zanim zaczniemy przygotowywać dżem, musimy najpierw obrać owoce ze skórki. Jak szybko to zrobić? Wystarczy morele zalać wrzątkiem i po minucie przełożyć je do zimnej wody. Będą się łatwo obierały.
Nie wyrzucajcie pestek z moreli! Możecie je jeszcze wykorzystać. Jak? Włóżcie je do dużego słoika, zasypcie cukrem i zalejcie alkoholem. Po sześciu miesiącach powstanie pyszna, morelowa nalewka.
Aby przygotować smaczny, morelowy kompot wybierz słodkie, aromatyczne owoce, najlepiej jednakowej wielkości. Zwróć uwagę na skórkę - ważne by była gładka, bez plam.
Przekrój morele na pół i wyjmij z nich pestki. Jeśli chcesz, by morele nie straciły koloru i zapachu, po wypestkowaniu zanurz je na chwilę we wrzątku, po czym od razu przełóż do zimnej wody.
Przygotuj słoiki - mogą być te z zeszłego roku, tylko pamiętaj, by je wyparzyć i dokładnie wysuszyć. To samo dotyczy zakrętek - sprawdź wszystkie dokładnie. Jeśli wszystko masz naszykowane, możesz zacząć przyrządzać wspaniałe, morelowe przetwory.
NASZE PRZEPISY NA PRZETWORY Z MORELI
Dżem na morelach smakuje wybornie. Na pewno przyda się do placka bądź naleśników. Do gotujących się owoców oprócz cukru, dodajcie również dwie morelowe galaretki. Jesteście ciekawi smaku? Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu!
Proponujemy także przygotować dżem morelowo-cytrynowy z kwiatem lawendy. Ta pyszność będzie przypominała cudowny smak lata w zimowy wieczór. Warto spróbować!
A może macie ochotę na dżem morelowy z chia? Taki przetwór powinien obowiązkowo znaleźć się w Waszej spiżarni. Jest wyjątkowo pyszny i aromatyczny, tym bardziej, że został wzbogacony o szałwię hiszpańską (z tej właśnie rośliny otrzymuje się nasiona chia). Sprawdźcie ten przepis!
Kompot morelowy można przygotować w łatwy i szybki sposób. Nie musisz mieć świeżych owoców, możesz kupić mrożone morele. Wystarczy tylko, że wrzucisz je na wrzącą wodę.
Inną ciekawą propozycją będą morele w syropie - do ich wykonania potrzebny będzie jedynie cukier. Pamiętajcie, by morele układać ciasno w słoikach. Podzielcie się z nami swoimi wrażeniami po wypróbowaniu tej propozycji!
Możecie także przygotować pieczone morele. Zimą okażą się niezastąpione, jeśli zechcesz przyrządzić naleśniki lub ciasto. Smakują naprawdę wyśmienicie, zresztą, przekonajcie się sami.
Warto przygotować przetwory z moreli, ponieważ są to bardzo zdrowe i wartościowe owoce. Zimą przyjemnie będzie przypomnieć sobie słoneczne, upalne lato, rozkoszując się jednocześnie wspaniałym smakiem zrobionych przez siebie morelowych pyszności.
Zapraszamy Was do skorzystania z naszych przepisów. Najwięcej radości jest wtedy, kiedy możemy zrobić coś samodzielnie!
Zobacz także: 8 przepisów na przetwory z moreli >>>
Pochodzą z Azji, uprawia się je w wielu krajach na świecie, także w Polsce. Zawierają przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo. Morele mają pozytywny wpływ na ciśnienie oraz pracę nerek, regulują również trawienie.
Owoce te powinny jeść osoby, które cierpią z powodu nadkwasoty żołądka. Najsmaczniejsze są wtedy, gdy zerwie się je w pełni dojrzałe. Jak poznać, że owoce są gotowe do zerwania? Powinny mieć żółtą, jędrną skórkę oraz miękki miąższ.
Zdjęcie: Fotolia
PRZETWORY Z MORELI
Z moreli można przygotować pyszne dżemy, konfitury, kompoty i nalewki. Tych przetworów nie może zabraknąć zimą! Dżemy możecie wzbogacić ziołami lub przyprawami. Do moreli idealnie pasują, np. cynamon, imbir, szafran czy wanilia.
Jak doskonale wiecie, zanim zaczniemy przygotowywać dżem, musimy najpierw obrać owoce ze skórki. Jak szybko to zrobić? Wystarczy morele zalać wrzątkiem i po minucie przełożyć je do zimnej wody. Będą się łatwo obierały.
Nie wyrzucajcie pestek z moreli! Możecie je jeszcze wykorzystać. Jak? Włóżcie je do dużego słoika, zasypcie cukrem i zalejcie alkoholem. Po sześciu miesiącach powstanie pyszna, morelowa nalewka.
Aby przygotować smaczny, morelowy kompot wybierz słodkie, aromatyczne owoce, najlepiej jednakowej wielkości. Zwróć uwagę na skórkę - ważne by była gładka, bez plam.
Przekrój morele na pół i wyjmij z nich pestki. Jeśli chcesz, by morele nie straciły koloru i zapachu, po wypestkowaniu zanurz je na chwilę we wrzątku, po czym od razu przełóż do zimnej wody.
Przygotuj słoiki - mogą być te z zeszłego roku, tylko pamiętaj, by je wyparzyć i dokładnie wysuszyć. To samo dotyczy zakrętek - sprawdź wszystkie dokładnie. Jeśli wszystko masz naszykowane, możesz zacząć przyrządzać wspaniałe, morelowe przetwory.
NASZE PRZEPISY NA PRZETWORY Z MORELI
Dżem na morelach smakuje wybornie. Na pewno przyda się do placka bądź naleśników. Do gotujących się owoców oprócz cukru, dodajcie również dwie morelowe galaretki. Jesteście ciekawi smaku? Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu!
Proponujemy także przygotować dżem morelowo-cytrynowy z kwiatem lawendy. Ta pyszność będzie przypominała cudowny smak lata w zimowy wieczór. Warto spróbować!
A może macie ochotę na dżem morelowy z chia? Taki przetwór powinien obowiązkowo znaleźć się w Waszej spiżarni. Jest wyjątkowo pyszny i aromatyczny, tym bardziej, że został wzbogacony o szałwię hiszpańską (z tej właśnie rośliny otrzymuje się nasiona chia). Sprawdźcie ten przepis!
Kompot morelowy można przygotować w łatwy i szybki sposób. Nie musisz mieć świeżych owoców, możesz kupić mrożone morele. Wystarczy tylko, że wrzucisz je na wrzącą wodę.
Inną ciekawą propozycją będą morele w syropie - do ich wykonania potrzebny będzie jedynie cukier. Pamiętajcie, by morele układać ciasno w słoikach. Podzielcie się z nami swoimi wrażeniami po wypróbowaniu tej propozycji!
Możecie także przygotować pieczone morele. Zimą okażą się niezastąpione, jeśli zechcesz przyrządzić naleśniki lub ciasto. Smakują naprawdę wyśmienicie, zresztą, przekonajcie się sami.
Warto przygotować przetwory z moreli, ponieważ są to bardzo zdrowe i wartościowe owoce. Zimą przyjemnie będzie przypomnieć sobie słoneczne, upalne lato, rozkoszując się jednocześnie wspaniałym smakiem zrobionych przez siebie morelowych pyszności.
Zapraszamy Was do skorzystania z naszych przepisów. Najwięcej radości jest wtedy, kiedy możemy zrobić coś samodzielnie!
Zobacz także: 8 przepisów na przetwory z moreli >>>
marcinka