Przydatne w kuchni - silikonowe foremki

Są takie gadżety bez których można się obejść ale jednak warto je mieć. Dlaczego? Zobacz koniecznie, jak można wykorzystać silikonowe foremki!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Przydatne w kuchni - silikonowe foremki
fot. Fotolia

Jeśli pieczesz w domu ciasta, ciasteczka, babeczki i inne słodkie cudeńka to silikonowe foremki są ci dobrze znane. Jednak te małe pojemniczki mają o wiele więcej zastosowań niż tylko pieczenie.

Silikonowe foremki mają niejedną zaletę, jednak chyba najważniejsze jest to, że dają się łatwo umyć i wyczyścić ze wszelkich resztek. Są higieniczne i wygodne, a ponadto nie straszne są im temperatury, zarówno te wysokie, jak i te niskie. Ekonomia też jest ważna, a foremki są wielokrotnego użytku. Raz zainwestowane kilka złotych, posłuży nam przez długi czas.

Jemy przecież oczami, więc jeśli chcemy zaskoczyć swoich gości to pobawmy się w formy i kształty. To z pewnością doda wyrazu niejednemu, nawet najnudniejszemu daniu. Silikonowe foremki pomogą w realizowaniu fantazji kulinarnych. Na rynku dostępnych jest mnóstwo kształtów oraz kolorów i wielkości, więc jeśli do tej pory nie wiedziałaś/eś, jak ciekawie podać np. jajecznicę, ryż, kaszę, czy ziemniaki spróbuj poeksperymentować z foremkami.

Najlepsze babeczki i muffiny z czekoladą mogą być zasługą silikonowych foremek. Do tego celu służą foremki małe, które można kupić w naprawdę wielu kształtach np. w serduszka, kółka, kwadraty, trójkąty itp. Babeczki wyjmuje się łatwo i wygodnie.

Na imprezie zaskocz znajomych kolorowymi kostkami lodu. Wystarczy, że silikonowe foremki zalejesz wodą z sokiem. Proste? Raczej tak. Natomiast jeśli sama robisz i mrozisz bulion to do tego celu najlepiej się sprawdzają foremki do muffinek, z których kostki można łatwo wyjąć i przełożyć do woreczka.

Galarety i galaretki przyjmą fajne i ciekawe kształty, jeśli użyjesz foremki. Silikon jest materiałem, który można łatwo oddzielić od galarety, więc nie uszkodzimy w ten sposób naszego dzieła, a lody i sorbety nie odmrożą nam ręki, jeśli będziemy je jeść wprost z silikonowej foremki.

Sprawdź przepis na babeczki z morelą i kiwi! >>>