Cytrusy w naszej kulturze znane są od dawien dawna. Choć w większości są importowane, smak pomarańczy, grapefruitów, mandarynek, czy cytryn towarzyszy nam od dziecka. Trochę inaczej jest z pomelo. Ten owoc zaczął pojawiać się na sklepowych półkach stosunkowo niedawno i w sumie dość krótko podbija serca Europejczyków.
To także bogate źródło potasu, który odpowiedzialny jest za gospodarkę wodną i elektrolitową. Te właściwości owocu, sprawiają, że powinien na stałe zagościć w jadłospisie osób z nadciśnieniem i problemami z sercem. Owoc ten bogaty jest także w pektyny, które skutecznie hamują odkładanie się tłuszczów w tętnicach i żyłach.
Dla osób dbających o linię i na diecie, właściwości pomelo z pewnością pomogą, gdyż enzymy w nich zawarte ograniczają wchłanianie skrobi z pożywienia a także redukują ilość wchłanianego cukru. Pektyny mają także inną bardzo ważną zaletę, a mianowicie, zwiększają uczucie sytości. Podobnie jak grejpfrut, szczególnie polecany jest osobom zmagającym się z cukrzycą, ze względu na bardzo niski indeks glikemiczny.
Niestety, jak wiele owoców cytrusowych pomelo może powodować alergię, dlatego właśnie powinny na nie uważać kobiety w ciąży; z zachowaniem szczególnej ostrożności trzeba je podawać dzieciom.
Pamiętajmy także o tym, że cytrusy, aby w ogóle dojechać do Europy, muszą być spryskane licznymi chemikaliami, dlatego przed spożyciem powinno się je dokładnie umyć lub wyszorować szczoteczką.
Dowiedz się więcej! Jak jeść i przechowywać pomelo?