Jak upiec golonkę?

Golonkę piecze się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 2 – 2,5 godzin w zależności od wielkości porcji mięsa. Przyprawiona wcześniej świeżo startym pieprzem i solą będzie miała złotobrązową skorupkę.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak upiec golonkę?
fot. Fotolia
Golonka to niebywały przysmak, który jest dość kaloryczny. Pieczone tylne części wieprzowe najczęściej podawane są wraz z jasnym piwem. Chcąc cieszyć się niebywałym smakiem tego rarytasu, należy wcześniej odpowiednio zamarynować golonkę.

Jak zamarynować golonkę?

Wybieramy dobre jakościowo mięso – musimy zwrócić uwagę na skórkę oraz tłuszcz. Do marynowania najlepiej nadają się półkilowe kawałki – nie większe.

Przed zamarynowaniem musimy dokładnie oczyścić tylną część z brudu oraz zbędnych włosków, które mogły pozostać podczas rozbioru mięsa w masarni.

Następnie marynujemy całość w solance oraz warzywach pokrojonych w cienkie słupki – wykorzystujemy umytą i obraną cebulę, pietruszkę oraz seler korzeniowy – sok który puszczą warzywa doskonale nadaje się do zmiękczania mięsa, nie ma potrzeby używania soli peklującej.

Jak upiec golonkę w piekarniku?

Golonka pieczona w piekarniku, po wcześniejszym zamarynowaniu zyskuje złotobrązowej skórki, która jest chrupiąca i aromatyczna.

• Do przygotowania będzie potrzebna dodatkowo cebula, czosnek, oliwa z oliwek, wywar wołowy oraz pieprz i sól.

• Wstępnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

• Doprawiamy golonkę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

• Pokrojoną w kawałki cebulę i rozgnieciony czosnek układamy na blasze do pieczenia.

• Następnie kładziemy golonkę na warzywa i delikatnie skrapiamy całość oliwa z oliwek i zalewamy gotowym wywarem wołowym, który pozostanie nam z pieczenia lub esencjonalnego rosołu.

• Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, do momentu, aż skórka się zarumieni i będzie chrupiąca z wierzchu.

• Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza.

• Pieczemy przez 2- 2,5 godziny do momentu, aż mięso delikatnie odchodzi od kości.

Z czym podawać golonkę?

Golonka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które świetnie łączy się z rodzimym gatunkiem jasnego piwa oraz kiszona kapustą.

Warto eksperymentować kontrastując smaki – dodatek chrzanu, kiszonego czy konserwowego ogórka wspaniale podkreśli smak potrawy.

To proste i niewymagające danie, które w akompaniamencie chleba wiejskiego czy pieczonych ziemniaków z rusztu będzie idealne.