Golonka to niebywały przysmak, który jest dość kaloryczny. Pieczone tylne części wieprzowe najczęściej podawane są wraz z jasnym piwem. Chcąc cieszyć się niebywałym smakiem tego rarytasu, należy wcześniej odpowiednio zamarynować golonkę.
Jak zamarynować golonkę?
Wybieramy dobre jakościowo mięso – musimy zwrócić uwagę na skórkę oraz tłuszcz. Do marynowania najlepiej nadają się półkilowe kawałki – nie większe.
Przed zamarynowaniem musimy dokładnie oczyścić tylną część z brudu oraz zbędnych włosków, które mogły pozostać podczas rozbioru mięsa w masarni.
Następnie marynujemy całość w solance oraz warzywach pokrojonych w cienkie słupki – wykorzystujemy umytą i obraną cebulę, pietruszkę oraz seler korzeniowy – sok który puszczą warzywa doskonale nadaje się do zmiękczania mięsa, nie ma potrzeby używania soli peklującej.
Jak upiec golonkę w piekarniku?
Golonka pieczona w piekarniku, po wcześniejszym zamarynowaniu zyskuje złotobrązowej skórki, która jest chrupiąca i aromatyczna.
• Do przygotowania będzie potrzebna dodatkowo cebula, czosnek, oliwa z oliwek, wywar wołowy oraz pieprz i sól.
• Wstępnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
• Doprawiamy golonkę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
• Pokrojoną w kawałki cebulę i rozgnieciony czosnek układamy na blasze do pieczenia.
• Następnie kładziemy golonkę na warzywa i delikatnie skrapiamy całość oliwa z oliwek i zalewamy gotowym wywarem wołowym, który pozostanie nam z pieczenia lub esencjonalnego rosołu.
• Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, do momentu, aż skórka się zarumieni i będzie chrupiąca z wierzchu.
• Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
• Pieczemy przez 2- 2,5 godziny do momentu, aż mięso delikatnie odchodzi od kości.
Z czym podawać golonkę?
Golonka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które świetnie łączy się z rodzimym gatunkiem jasnego piwa oraz kiszona kapustą.
Warto eksperymentować kontrastując smaki – dodatek chrzanu, kiszonego czy konserwowego ogórka wspaniale podkreśli smak potrawy.
To proste i niewymagające danie, które w akompaniamencie chleba wiejskiego czy pieczonych ziemniaków z rusztu będzie idealne.
Jak zamarynować golonkę?
Wybieramy dobre jakościowo mięso – musimy zwrócić uwagę na skórkę oraz tłuszcz. Do marynowania najlepiej nadają się półkilowe kawałki – nie większe.
Przed zamarynowaniem musimy dokładnie oczyścić tylną część z brudu oraz zbędnych włosków, które mogły pozostać podczas rozbioru mięsa w masarni.
Następnie marynujemy całość w solance oraz warzywach pokrojonych w cienkie słupki – wykorzystujemy umytą i obraną cebulę, pietruszkę oraz seler korzeniowy – sok który puszczą warzywa doskonale nadaje się do zmiękczania mięsa, nie ma potrzeby używania soli peklującej.
Jak upiec golonkę w piekarniku?
Golonka pieczona w piekarniku, po wcześniejszym zamarynowaniu zyskuje złotobrązowej skórki, która jest chrupiąca i aromatyczna.
• Do przygotowania będzie potrzebna dodatkowo cebula, czosnek, oliwa z oliwek, wywar wołowy oraz pieprz i sól.
• Wstępnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
• Doprawiamy golonkę solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
• Pokrojoną w kawałki cebulę i rozgnieciony czosnek układamy na blasze do pieczenia.
• Następnie kładziemy golonkę na warzywa i delikatnie skrapiamy całość oliwa z oliwek i zalewamy gotowym wywarem wołowym, który pozostanie nam z pieczenia lub esencjonalnego rosołu.
• Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, do momentu, aż skórka się zarumieni i będzie chrupiąca z wierzchu.
• Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza.
• Pieczemy przez 2- 2,5 godziny do momentu, aż mięso delikatnie odchodzi od kości.
Z czym podawać golonkę?
Golonka to tradycyjne danie kuchni polskiej, które świetnie łączy się z rodzimym gatunkiem jasnego piwa oraz kiszona kapustą.
Warto eksperymentować kontrastując smaki – dodatek chrzanu, kiszonego czy konserwowego ogórka wspaniale podkreśli smak potrawy.
To proste i niewymagające danie, które w akompaniamencie chleba wiejskiego czy pieczonych ziemniaków z rusztu będzie idealne.