Przygotowanie klarowanego masła

  • 1

Przepis na przygotowanie klarowanego masła, które możemy wykorzystać nawet do smażenia - jest bowiem delikatniejsze i zdrowsze.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przygotowanie klarowanego masła
Do przygotowania klarowanego masła potrzebujemy 1/2 kg masła dobrej jakości, minimum 82 % tłuszczu.

Tłuszcz należy rozpuścić w rondelku z grubym dniem i gotować na małym ogniu. Najpierw delikatnie zdjąć łyżka pianę, która pojawi się na powierzchni, a następnie kiedy przestanie bulgotać, a zacznie skwierczeć (zwykle po ok. 10 minutach), zlać do kamiennego lub szklanego naczynia, pozostawiając na dnie osad, który wytrąci się w trakcie klarowania tłuszczu.

Zarówno piana, jak i pozostały na dnie tłuszcz nadają się do celów kulinarnych (np. do kruchego ciasta). Tak przygotowane masło można przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Ma subtelny smak, ale podkreślające doskonale smak potraw. Przede wszystkim nie przypala się, dzięki czemu nadaje się zarówno do smażenie, jak i pieczenie ciast, gotowania, do sosów na bazie masła