1.Bezpośrednio przed smażeniem wbijamy jajka do miski i lekko je ubijamy. Można też oddzielnie utrzeć żółtka , ubić białka i delikatnie połączyć żółtka z białkami.
2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, nie dopuszczając do zrumienienia, i wlewamy masę jajeczną. Płaską częścią widelca lub łopatką mieszamy delikatnie masę i smażymy ją.
3. Gdy omlet zetnie się od spodu, unosimy brzeg, pochylając patelnię tak, aby rzadka część masy spłynęła pod spód i też się ścięła.
4. Za pomocą łopatki przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy go (omlet płaski) lub pochylamy patelnię, podważamy łopatką jedną stronę omletu, kładziemy jedną jego połowę na drugą (omlet składany), zsuwamy na talerz i podajemy.
2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, nie dopuszczając do zrumienienia, i wlewamy masę jajeczną. Płaską częścią widelca lub łopatką mieszamy delikatnie masę i smażymy ją.
3. Gdy omlet zetnie się od spodu, unosimy brzeg, pochylając patelnię tak, aby rzadka część masy spłynęła pod spód i też się ścięła.
4. Za pomocą łopatki przewracamy omlet na drugą stronę i dosmażamy go (omlet płaski) lub pochylamy patelnię, podważamy łopatką jedną stronę omletu, kładziemy jedną jego połowę na drugą (omlet składany), zsuwamy na talerz i podajemy.