W przypadku gdy sportowiec na start w zawodach reaguje napięciem nerwowym powodującym wzmożoną perystaltykę jelit (biegunki), pokarm powinien charakteryzować się mniejsza zawartością błonnika pokarmowego. Niewskazane wówczas jest podawanie przed zawodami przetworów zbożowych z mąki razowej, gruboziarnistych kasz, ciemnego ryżu oraz surowych warzyw (szczególnie strączkowych) i owoców. Z produktów węglowodanowych niskobłonnikowych zaleca się natomiast pieczywo z jasnej mąki, biały ryż, sucharki, ziemniaki puree, przetwory owocowe (dżemy, soki, przeciery).
Przykład posiłku poprzedzającego start w zawodach przedpołudniowych
Płatki owsiane na mleku z dodatkami
płatki owsiane - 80g - 8 łyżek
mleko 1,5% - 250g - 1 szklanka
rodzynki - 20g - 1/5 paczki
pestki słonecznika - 20g - 1/5 paczki
banan - 150g - 1 szt bez odpadków
Kanapka z szynką
chleb razowy - 50g - 1 kromka
szynka z piersi kurczaka - 30g - 3 plasterki
pomidor - 80g - 1 szt. bez odpoadków
Kanapka z dżemem
chleb razowy - 50g - 1 kromka
dżem z czarnej porzeczki wysokosłodzony - 40g - 2 łyżeczki
Sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy - 250g - 1 szklanka