Przyprawy i zioła należy stosować z umiarem

Zobacz wywiad z Anną Krasucką, ekspertką Akademii Smaku Siemens, która zdradza ciekawostki dotyczące przypraw i ziół oraz podróżach, podczas których odkrywa nowe aromaty i smaki.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Przyprawy i zioła należy stosować z umiarem
fot. Akademia Smaku Simens
Można wymienić podstawowe przyprawy, które każdy powinien mieć w kuchni?

Oczywiście, że można. Zacznijmy od tych najprostszych. Każdy z nas ma w domu sól, pieprz. Jeśli mówimy o pieprzu, to możemy wymienić przynajmniej trzy czy cztery rodzaje, bo jest pieprz biały, czarny, czerwony, zielony. Wspaniałymi przyprawami, których nie powinno zabraknąć w żadnym domu, są: liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, cząber, tymianek. Świeża bazylia króluje już prawie w każdym domu, więc możemy postawić także na takie zioła. Do tego jeszcze natka pietruszki, szczypiorek. Uważam, że fajnymi przyprawami do zup są kozieradka, kolendra (suszona w kuleczkach jest mocna w smaku, świeża doda aromatu). Mogłabym tutaj jeszcze długo wyliczać... (śmiech).

Zapraszamy do przeczytania całego wywiadu z Anną Krasucką, która o przyprawach i ziołach wie wszystko. Wywiad znajdziecie na 9, 10 i 11 stronie Magazynu Akademii Smaku Siemens : Przyprawy i zioła.

Anna Krasucka
Anna Krasucka