Przyprawy korzenne - zastosowanie

Przyprawy korzenne, zastosowanie w kuchni i nie tylko.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Przyprawy korzenne - zastosowanie
PIEPRZ BIAŁY I CZARNY: Całe ziarna dodaje sie głównie do wywarów i konserw. Zmielone do wielu potraw. Dodatek pieprzu działa pobudzajaco na apetyt. Można go zastąpić pieprzem ziołowym. GOŹDZIKI: Nierozwiniete pączki kwiatowe. Dodaje je się w całości do kompotów i deserów, marynat, potraw z mięsa i ryb. Do napojów alkoholowych. Mielone dodaje się do piernika. CYNAMON: Wysuszona kora drzewna. W kawałkach używa się do potraw z owoców i napojów alkoholowych. Do niektórych wypieków np. szarlotki, piernika. GAŁKA MUSZKATAŁOWA: Stosowana jako dodatek do mies, zapiekanek z kaszy i makaronu, ziemniaków a także pierników. WANILIA: Ma mocny przyjemny smak, używana do ciast i różnych potraw słodkich. Do kisieli i kompotów dodaje sie ją w laskach, przekrojonych wzdłuż, a do ciast rozdrobnioną.