Jak zrobić sos serowy?

Sos serowy przygotowujemy na bazie zasmażki z mąki i masła z dodatkiem pełnotłustego masła. Idealnie pasuje do nachos!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos serowy?
fot. Fotolia
Gęsty i kremowy sos serowy możemy przygotować zarówno na bazie serka topionego, jak i zupełnie od podstaw. Dodatek ten cieszy się szczególną popularnością w USA, gdzie jest podstawą do słynnego mac and cheese.

Przepis na sos serowy do nachos

Składniki:
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 2 łyżeczki mąki
  • 150 gramów Cheddara
  • szczypta soli
  • szczypta przyprawy chili

Przygotowanie:
  • Włóż masło i mąkę do rondelka. Podgrzej całość i podsmaż do momentu, aż zacznie się pienić. Gotuj i mieszaj całość przez około minutę.
  • Dolej mleko do przygotowanej masy z masła i mąki. Zagotuj jednocześnie delikatnie mieszając, aż całość zgęstnieje.
  • Dodaj starty Cheddar małymi garściami. Zdejmij rondelek z ognia i pozwól aby cały ser rozpuścił się.
  • Na koniec dopraw solą i sproszkowaną chili. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, należy rozrzedzić go za pomocą mleka, w zależności od preferencji.

Wskazówka:

Chcąc pozbyć się mącznego posmaku sosu, należy dokładnie rozpuścić mąkę w maśle podczas podsmażania.

Po dodaniu startego sera do masy ważne jest, aby ściągnąć rondel z palnika – w przeciwnym wypadku sos może stać się za gęsty i grudkowaty.

Makaron z sosem serowym

Makaron z sosem serowym to proste, kremowe danie, do którego przygotowania wystarczy niewiele składników. Dowolne penne, tagliatelle, czy kokardki idealnie sprawdzą się w tym daniu.
  • Do przygotowania jest potrzebny makaron o dowolnym kształcie, mleko, mąka, żółty ser i szczypta soli i pieprzu.
  • Przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu – najlepiej, aby był al dente.
  • Zagotowujemy mleko z mąką i dodajemy starty ser żółty.
  • Gdy masa zgęstnieje możemy uzupełnić ją o dowolne dodatki – prażony boczek, szczypiorek, suszone pomidory czy też pokrojone w kostkę mięso, które zostało nam z poprzedniego obiadu.

Wskazówka:

Jeżeli zależy nam aby konsystencja była bogatsza, przygotujmy zasmażkę na bazie masła i mąki, która wzbogaci  teksturę sosu, bez obaw o grudki.

Ser użyty do przygotowania sosu zależy od preferencji. Wyrazisty charakter otrzymamy poprzez dodanie sera pleśniowego lub Cheddara. Ementaler lub Gouda to faworyt tych, którzy wybierają łagodniejsze smaki.