Gęsty i kremowy sos serowy możemy przygotować zarówno na bazie serka topionego, jak i zupełnie od podstaw. Dodatek ten cieszy się szczególną popularnością w USA, gdzie jest podstawą do słynnego mac and cheese.
Przepis na sos serowy do nachos
Składniki:
Przygotowanie:
Wskazówka:
Chcąc pozbyć się mącznego posmaku sosu, należy dokładnie rozpuścić mąkę w maśle podczas podsmażania.
Po dodaniu startego sera do masy ważne jest, aby ściągnąć rondel z palnika – w przeciwnym wypadku sos może stać się za gęsty i grudkowaty.
Makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym to proste, kremowe danie, do którego przygotowania wystarczy niewiele składników. Dowolne penne, tagliatelle, czy kokardki idealnie sprawdzą się w tym daniu.
Wskazówka:
Jeżeli zależy nam aby konsystencja była bogatsza, przygotujmy zasmażkę na bazie masła i mąki, która wzbogaci teksturę sosu, bez obaw o grudki.
Ser użyty do przygotowania sosu zależy od preferencji. Wyrazisty charakter otrzymamy poprzez dodanie sera pleśniowego lub Cheddara. Ementaler lub Gouda to faworyt tych, którzy wybierają łagodniejsze smaki.
Przepis na sos serowy do nachos
Składniki:
- 2 łyżeczki masła
- 1 szklanka mleka pełnotłustego
- 2 łyżeczki mąki
- 150 gramów Cheddara
- szczypta soli
- szczypta przyprawy chili
Przygotowanie:
- Włóż masło i mąkę do rondelka. Podgrzej całość i podsmaż do momentu, aż zacznie się pienić. Gotuj i mieszaj całość przez około minutę.
- Dolej mleko do przygotowanej masy z masła i mąki. Zagotuj jednocześnie delikatnie mieszając, aż całość zgęstnieje.
- Dodaj starty Cheddar małymi garściami. Zdejmij rondelek z ognia i pozwól aby cały ser rozpuścił się.
- Na koniec dopraw solą i sproszkowaną chili. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, należy rozrzedzić go za pomocą mleka, w zależności od preferencji.
Wskazówka:
Chcąc pozbyć się mącznego posmaku sosu, należy dokładnie rozpuścić mąkę w maśle podczas podsmażania.
Po dodaniu startego sera do masy ważne jest, aby ściągnąć rondel z palnika – w przeciwnym wypadku sos może stać się za gęsty i grudkowaty.
Makaron z sosem serowym
Makaron z sosem serowym to proste, kremowe danie, do którego przygotowania wystarczy niewiele składników. Dowolne penne, tagliatelle, czy kokardki idealnie sprawdzą się w tym daniu.
- Do przygotowania jest potrzebny makaron o dowolnym kształcie, mleko, mąka, żółty ser i szczypta soli i pieprzu.
- Przygotowujemy makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu – najlepiej, aby był al dente.
- Zagotowujemy mleko z mąką i dodajemy starty ser żółty.
- Gdy masa zgęstnieje możemy uzupełnić ją o dowolne dodatki – prażony boczek, szczypiorek, suszone pomidory czy też pokrojone w kostkę mięso, które zostało nam z poprzedniego obiadu.
Wskazówka:
Jeżeli zależy nam aby konsystencja była bogatsza, przygotujmy zasmażkę na bazie masła i mąki, która wzbogaci teksturę sosu, bez obaw o grudki.
Ser użyty do przygotowania sosu zależy od preferencji. Wyrazisty charakter otrzymamy poprzez dodanie sera pleśniowego lub Cheddara. Ementaler lub Gouda to faworyt tych, którzy wybierają łagodniejsze smaki.