Sezon na czereśnie trwa krótko, za to zazwyczaj w tym czasie drzewa rodzą bardzo dużo owoców. Warto więc część z nich zjadać na surowo, a z pozostałych przygotowywać ulubione przetwory owocowe na zimę.
Najpopularniejszym z nich jest dżem. Ten z czereśni smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym i doskonale nadaje się jako dodatek do chleba czy deserów. Słoiki z pysznym dżemem czereśniowym to podstawa każdej dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni!
Przepis na dżem z czereśni
Najpopularniejszym z nich jest dżem. Ten z czereśni smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym i doskonale nadaje się jako dodatek do chleba czy deserów. Słoiki z pysznym dżemem czereśniowym to podstawa każdej dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni!
Przepis na dżem z czereśni
- Na kilogram czereśni przygotuj ok. 200-250 g cukru (owoce same w sobie są słodkie, dlatego nie będziesz potrzebować więcej dodatkowego słodzika)
- Przyszykuj również: łyżeczkę otartej skórki z cytryny, pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz kardamon
- Owoce dokładnie umyj, pozbądź się szypułek oraz pestek
- Włóż czereśnie do garnka (warto, aby miał grube dno, żeby owoce się nie przypalały) i zasyp cukrem oraz przyprawą
- Tak przygotowane owoce odłóż w chłodne miejsce (możesz wstawić je do lodówki) na około 2 godziny, aby owoce puściły sok
- Po tym czasie postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia; dodaj skórkę z cytryny oraz sok
- Przez ok. 4 godziny smaż na małym ogniu często mieszając
- Po smażeniu, gorący dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj