Jak zrobić dżem z czereśni?

Dżem z czereśni wykonamy z wydrylowanych owoców, cukru, soku z cytryny i ulubionych przypraw dodanych dla oryginalnego smaku. Całość powinna być smażona około 4 godzin.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić dżem z czereśni?
fot. Fotolia
Sezon na czereśnie trwa krótko, za to zazwyczaj w tym czasie drzewa rodzą bardzo dużo owoców. Warto więc część z nich zjadać na surowo, a z pozostałych przygotowywać ulubione przetwory owocowe na zimę.

Najpopularniejszym z nich jest dżem. Ten z czereśni smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym i doskonale nadaje się jako dodatek do chleba czy deserów. Słoiki z pysznym dżemem czereśniowym to podstawa każdej dobrze zaopatrzonej domowej spiżarni!

Przepis na dżem z czereśni
  • Na kilogram czereśni przygotuj ok. 200-250 g cukru (owoce same w sobie są słodkie, dlatego nie będziesz potrzebować więcej dodatkowego słodzika)
  • Przyszykuj również: łyżeczkę otartej skórki z cytryny, pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz kardamon
  • Owoce dokładnie umyj, pozbądź się szypułek oraz pestek
  • Włóż czereśnie do garnka (warto, aby miał grube dno, żeby owoce się nie przypalały) i zasyp cukrem oraz przyprawą
  • Tak przygotowane owoce odłóż w chłodne miejsce  (możesz wstawić je do lodówki) na około 2 godziny, aby owoce puściły sok
  • Po tym czasie postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia; dodaj skórkę z cytryny oraz sok
  • Przez ok. 4 godziny smaż na małym ogniu często mieszając
  • Po smażeniu, gorący dżem przełóż do słoików i zapasteryzuj
Dżem z czereśni możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do słodkich dań - placuszków lub naleśników, ale także jako nadzienie do pączków, słodkich bułeczek lub ciastek. Możesz przekładać nim ciasta lub andruty - możliwości na wykorzystanie dżemu czereśniowego jest naprawdę wiele!