Grillowane ziemniaki to ciekawa odskocznia smakowa od formy gotowanej, w jakiej zazwyczaj podajemy te warzywa. Dobrze przyprawione i zarumienione pięknie pachną i wyśmienicie smakują, zarówno jako samodzielne danie – podane z jogurtami lub dipami – a także jako dodatek do grillowanego mięsa.
Ziemniaki można piec bezpośrednio w żarze zawinięte w folię aluminiową lub na ruszcie.
Ziemniaki można piec bezpośrednio w żarze zawinięte w folię aluminiową lub na ruszcie.
Jak zrobić ziemniaki z grilla?
- Ziemniaki myjemy, obieramy i w całości podgotowujemy w osolonym wrzątku przez ok. 10 min;
- Nacinamy ziemniaki w krzyżyki lub w wachlarzyk, uważając, aby nacięcia nie przeszły na drugą stronę ziemniaka;
- W otwory wkładamy plasterki czosnku, całość polewamy oliwą z oliwek i dodajemy przyprawy: rozmaryn, tymianek, pieprz, sól lub inne ulubione;
- Grillujemy zawinięte w folę aluminiową na ruszcie przez pół godziny lub dłużej, do miękkości.