Por - warzywo na naszych stołach

Por - smaczne warzywo i lekarstwo.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Por - warzywo na naszych stołach
Z porów przygotujemy dosłownie wszystko - surówkę, zapiekankę, zupę. W każdej formie zachowują niepowtarzalne walory smakowe. Do jedzenia nadaje się tylko biały fragment rośliny. Twarde ziemno zielone liście możemy wykorzystać jedynie jako element włoszczyzny, na bazie której przygotujemy zupę. Pory są zdrowe, bo zawierają witaminę C. Są także bogate w wapń i fosfor. Są niskokaloryczne i lekkostrawne. W medycynie ludowej syrop z porów podawany jest osobom cierpiącym na koklusz. Spożywania surowych porów unikać powinny osoby z wrażliwym żołądkiem. Pory pasują jako delikatny, ale charakterystyczny dodatek do zimnych przekąsek typu śledzie, do sałatek, wzmacniają smak i zapach każdej zapiekanej potrawy. Są świetne zarówno jako dodatek do zimnych jak i do ciepłych sosów.