Rabarbar i jego zastosowanie w kuchni

Rabarbar - doskonały dodatek do ciasta i kompotu

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rabarbar i jego zastosowanie w kuchni
Nic nie ochładza tak dobrze w upalny dzień jak kompot z rabarbaru. Kompot może być przyrządzany z samego rabarbaru lub z dodatkiem owoców sezonowych jak truskawki, wiśnie porzeczki czy jabłka.

Rabarbar to także doskonały dodatek do ciasta. Trzeba jednak pamiętać, że jest bardzo soczysty. Jeśli dodamy go do ciasta za dużo to może je rozmoczyć. Jak ktoś nie lubi wilgotnych ciast to może rabarbar upiec w naczyniu żaroodpornym, posypanym grubą warstwą kruszonki. Tak przyrządzone łodygi będą płynne a wierzch zostanie chrupiący.

Rabarbar zawiera bardzo dużo szczawianów. Dlatego nie można spożywać jego liści tylko łodygi. Osoby mające kłopoty z kamieniami nerkowymi powinni jednak zrezygnowaćz rabarbaru.