Znana na Bałkanach rakija to wódka o długiej tradycji. W zależności od kraju pochodzenia otrzymuje różne dodatki, zmienia się także soposób jej serowania.
W Macedonii oraz Bułgarii podawana bywa z sałatką szopską oraz innymi zakąskami, w Chorwacji - z suszonymi figami i herbatnikami.
Ostatnie odkrycie w Wielkim Tyrnowie, mieście w Bułgarii dowodzi, że rakija była znana już w XIV wieku. Na średniowiecznym kielichu odkryto napis " Na święto piłem rakinię". Nie ulega wątpliwości, że chodzi właśnie o rakiję.
O uznanie produkcji rakiji i wina na ziemiach bułgarskich od starożytności jako sprawę narodową Bułgarzy walczą od kilku lat. Teraz wpadł im w ręce nowy argument, dzięki któremu chcą uzyskać obniżenie akcyzy na produkcję tradycyjnego alkoholu.
W Macedonii oraz Bułgarii podawana bywa z sałatką szopską oraz innymi zakąskami, w Chorwacji - z suszonymi figami i herbatnikami.
Ostatnie odkrycie w Wielkim Tyrnowie, mieście w Bułgarii dowodzi, że rakija była znana już w XIV wieku. Na średniowiecznym kielichu odkryto napis " Na święto piłem rakinię". Nie ulega wątpliwości, że chodzi właśnie o rakiję.
O uznanie produkcji rakiji i wina na ziemiach bułgarskich od starożytności jako sprawę narodową Bułgarzy walczą od kilku lat. Teraz wpadł im w ręce nowy argument, dzięki któremu chcą uzyskać obniżenie akcyzy na produkcję tradycyjnego alkoholu.
kołczu
Luśka