Robert Makłowicz dziennikarz, pisarz, podróżnik, publicysta oraz krytyk kulinarny pochodzący z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Robert Małkowicz prowadzi program „Podróże kulinarne”. Dziś przedstawiamy przepis Roberta Makłowicza na Langosze (placek węgierski).
Składniki na 4 porcje:
0,5 kilograma mąki pszennej
30 g drożdży
170 ml mleka
2 łyżki oleju
1/2 szkl. śmietany
ser pleśniowy lub ser żółty
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuść w kilku łyżkach mleka. Dodaj łyżkę maki, szczyptę cukru i dokładnie wymieszaj. tak przygotowaną masę (rozczyn) przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodaj letnią wodę, olej, resztę mąki i mleka. Zagnieć ciasto.
2. Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
3. Z ciasta uformuj 4 kulki wielkości jabłka i rozwałkuj je na placki o grubości 1 cm. Placki smaż na głębokim, rozgrzanym oleju do czasu, aż będą rumiane.
4. Opcjonalnie ser żółty zetrzyj na wiórki a pleśniowy (pokrój w kostkę), wymieszaj ze śmietaną i przetartym czosnkiem. Na gorącym placku rozsmaruj ser i podawaj.
Składniki na 4 porcje:
0,5 kilograma mąki pszennej
30 g drożdży
170 ml mleka
2 łyżki oleju
1/2 szkl. śmietany
ser pleśniowy lub ser żółty
Wykonanie:
1. Drożdże rozpuść w kilku łyżkach mleka. Dodaj łyżkę maki, szczyptę cukru i dokładnie wymieszaj. tak przygotowaną masę (rozczyn) przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodaj letnią wodę, olej, resztę mąki i mleka. Zagnieć ciasto.
2. Ciasto przełóż do miski oprószonej mąką i pozostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut.
3. Z ciasta uformuj 4 kulki wielkości jabłka i rozwałkuj je na placki o grubości 1 cm. Placki smaż na głębokim, rozgrzanym oleju do czasu, aż będą rumiane.
4. Opcjonalnie ser żółty zetrzyj na wiórki a pleśniowy (pokrój w kostkę), wymieszaj ze śmietaną i przetartym czosnkiem. Na gorącym placku rozsmaruj ser i podawaj.
Babciagramolka
cherry
mariel78