Sezonowe przepisy Modesta Amaro

Dzisiaj premiera Top Chef. U nas gwiazda tego show dzieli się przepisami z wykorzystaniem sezonowych składników - borowików, pigwy czy dyni.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sezonowe przepisy Modesta Amaro
Jak przygotować udane przyjęcie?
Radzi Wojciech Modest Amaro

3-daniowe menu na udane przyjęcie


1. Przystawka

Borowik / gruszka / szczawik zajęczy

Składniki:

-16 średnich borowików
-100 ml wywaru drobiowego
-30g masła
-1g zmielonego jałowca
-5ml soku z cytryny
-10ml oleju słonecznikowego
-25 listków szczawika zajęczego
-3 gruszki

Sposób przygotowania:


Umyj gruszki i wstaw na tacce do pieca o temperaturze 160’C na około 20 minut. Po wyjęciu ostudź i wyjmij łyżką miąższ. Zmiel miąższ na gładką masę i nałóż łyżką na talerz.

Przekrój oczyszczone pędzelkiem borowiki na pół, rozgrzej na patelni odrobinę oleju i usmaż borowiki od strony przecięcia na złoty kolor. Obróć borowiki na drugą stronę, zalej wywarem, dopraw solą i jałowcem – odparuj wywar o połowę, dodaj masło i redukuj aż powstanie emulsja, wlej sok z cytryny i dokładnie mieszaj. Nakładaj łyżką na talerze i posyp listkami szczawiku zajęczego.


2. Danie główne


Perliczka / bób / słonecznik

Składniki:


-4 piersi z perliczki na korpusie
-3l wywaru drobiowego
-15ml oleju słonecznikowego
-200g bobu
-200g ziaren słonecznika
-2 gałązki tymianku
-2 gałązki rozmarynu
-15h masła
-30g kiełków słonecznika
-300ml mleka 3.2%
-30ml oliwy truflowej

Sposób przygotowania:
Zagotuj wywar drobiowy, włóż do niego piersi z perliczki na korpusie, wyłącz ogień i odstaw na 40 minut. Po tym czasie wyjmij piersi, odetnij od korpusu i obsmaż od strony skóry na złoty kolor na patelni.

Wlej do rondla 200ml wywaru drobiowego, dodaj tymianek, rozmaryn, wsyp ziarna słonecznika i gotuj aż wywar prawie odparuje, dodaj obrany bób, dopraw solą i wymieszaj. Zdejmij z ognia , dodaj masło i mieszaj do roztopienia masła.

Nałóż porcję słonecznika z bobem na talerz, następnie porcję perliczki. Wlej mleko wraz z oliwą truflową, zagrzej do 80’C, następnie dopraw solą i zamieszaj mikserem elektrycznym. Podbitą pianę ułóż na talerz wokół porcji mięsa. Udekoruj kiełkami słonecznika.


3.Deser

Pigwa / jeżyna / dynia

Składniki:
-pigwy
-6 owoców pigwowca
-500g cukru
-30 jeżyn
-1kg dyni
-250g kremowego twarogu lub serka naturalnego
-30g miodu leśnego
-3 ziarna ziela angielskiego
-50g pestek dyni
-250ml syropu prostego
-250ml oleju słonecznikowego
-20 listków mięty

Sposób przygotowania:
Pokrój umyte owoce pigwy i pigwowca na cieniutkie plasterki, zasyp cukrem, wymieszaj i przełóż do słoika. Trzymaj w temperaturze pokojowej przez 48 godzin. Przecedź syrop i przelej do butelki.

Dynie pokrój w grube plastry, posmaruj miodem i wstaw do pieca o temperaturze 160’C na 25 minut. Po wyjęciu zdrap miąższ i zmiel z tłuczonym ziarnem ziela angielskiego. Dodaj do kremowego twarogu, dopraw resztą miodu i wymieszaj.

Wsyp pestki dyni do syropu i zagotuj. Przecedź, schłodź syrop. Powtórz czynność jeszcze dwa razy. Na koniec po wystudzeniu ziaren usmaż je na gorącym tłuszczu. Osusz na papierowym ręczniku.

Jeżyny przełóż do miski, dopraw syropem pigwowym i listkami mięty.Nałóż łyżką porcję serka z dynią, w środek włóż jeżyny i posyp całość karmelizowanymi pestkami dyni.


5 zasad udanego przyjęcia
według Wojciecha Modesta Amaro

1. Przygotuj menu, które opiera się na sprawdzonych przez Ciebie recepturach.

2. Napisz listę składników i zaplanuj poszczególne etapy przygotowania w zależności od stopnia trudności i czasu ich trwania.

3. Nakryj stół i przygotuj odpowiednią zastawę przynajmniej godzinę przed kolacją.

4. Pamiętaj o napojach i odpowiedniej temperaturze ich podania.

5. Postaraj się mieć chociaż jedną ciekawą historię związaną z jednym z dań lub opowiedz coś o inspiracjach, którymi się kierowałeś tworząc menu.

Źródło: informacja prasowa