Oscarowe menu

Mini-burgery z japońską wołowiną, bliny w kształcie statuetek i chipsy z wodorostów - zobacz co podano gwiazdom na imprezie po wręczeniu Oscarów!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Oscarowe menu
Bal Gubernatora to tradycyjna coroczna impreza, na której członkowie akademii filmowej, liczne gwiazdy i ich świty celebrują rozdanie Oscarów. Menu na bal układa – i oczywiście gotuje wraz z 300 osobową ekipą - od 18 lat ten sam kucharz, słynny Wolfgang Puck.

Szef kuchni mówi, że organizowanie oscarowego menu nigdy mu się nie znudzi, jego zdaniem to najlepsze przyjęcie roku i jest szczęśliwy, że to właśnie on może przy nim pracować.

Co podał gwiazdom w tym roku? Lista potraw w menu liczyła aż 50 pozycji!

Nie mogło zabraknąć ikony każdego oscarowego przyjęcia – blin z wędzonym łososiem i kawiorem w kształcie statuetki.

Wśród koktajlowych przekąsek nie zabrakło orzeszków z rozmarynem i ananasem, klasycznych włoskich grissini z parmezanem i truflami, chipsów z wodorostów kombu podawanych z guacamole i daktyli zawiniętych w boczek.

Przepisy na grissini znajdziecie między innymi tutaj >>>

Popularnością wśród przystawek cieszyły się sezamowe rożki z pikantnym tatarem z łososia, imbiru i płatków bonito. Hitem były natomiast mini burgery z wołowiny Kobe, z dojrzałym cheddarem, pomidorem, sałatką, kwaszonym ogórkiem i sosem rémoulade.

Wśród innych pozycji warto wyróżnić sałatkę z jarmużu, z grillowanym karczochem i cytrynowym vinaigrette i pizzę z wędzonym łososiem – popisowe danie Wolfganka Pucka.

Przepis na pizzę z łososiem znajdziecie też na gotujmy! >>>

Barbra Streisand i wiele innych gwiazd nigdy nie ma dość prostej, ale znakomitej zapiekanki z kurczakiem i czarnymi truflami.

Oprócz tego przygotowano stół z owocami morza, na którym piętrzyły się między innymi krewetki, homary, langustynki i wiele rodzajów sushi.

Co na deser? Lody z winogronami i słynne już pozłacane czekoladki w kształcie statuetek Oscara. Było z czego wybierać i nawet przegrani wychodzili z imprezy pełnymi żołądkami...