Roboty kuchenne są już z nami od lat 60, kiedy to pierwszy raz zaprezentowano takie urządzenia w Stanach Zjednoczonych. Od tamtego czasu tego typu sprzęt AGD przeszedł prawdziwą rewolucję. Z dużych mało wydajnych urządzeń do małych ergonomicznych maszynek, które w naszych domach są w stanie zastąpić większość przedmiotów i wykonać za nas najuciążliwsze kuchenne zajęcia, takie jak szatkowanie, krojenie warzyw i owoców, mielenie mięsa itp. Najnowsze ultranowoczesne roboty kuchenne to z wyglądu bardzo proste urządzenia. Jedno góra dwa pokrętła, pojemnik roboczy i podstawa w której umieszczony jest silnik. Tak naprawdę to bardzo zmyślne maszynki, które dzięki specjalnej konstrukcji noży i prostym w wymianie modułom wewnętrznym kuli, służącym np. do cięcia frytek, do ubijania śmietany, czy wiórkowania, wykonują w sekundy wszystkie te czynności, które wykonywane w tradycyjny sposób trwały godzinami i przysparzaływielu kłopotów. Dzięki uniwersalnym kulom cały proces przygotowania na przykład ciasta na pierogi, bądź masy na placki ziemniaczane zachodzi wewnątrz urządzenia dzięki czemu nie brudzimy wszystkiego dookoła. Dużą zaletą robotów jest to, że są bardzo dobrze zaprojektowane przestrzennie, zajmują mało miejsca i nie przeszkadzają na blatach kuchennych, mogą cały czas stać na nich w ciągłej gotowości do pracy. Nowoczesne roboty budowane są bardzo wytrzymałych materiałów, między innymi takich jak poliwęglany, dzięki czemu odporne są na uderzenia i pęknięcia. Roboty kuchenne stały się wyśmienitymi pomocnikami w naszych kuchniach i jestem bardzo ciekawy co przyniesie przyszłość w temacie robotów.