Przy zakupie świeżego ananasa zwróć uwagę na to, czy jest dostatecznie dojrzały. Powinien mieć lekko złotą skórkę i delikatnie uginać się pod naciskiem palca. Jeśli jest zbyt miękki, może to oznaczać, że już się psuje od środka. Liście ananasa powinny być też zielone i zdrowe, a z nasady wydzielać się świeży zapach.
Porównując dwa ananasy tej samej wielkości, zawsze bardziej dojrzały będzie ten, który jest cięższy.
Jak już kupiliśmy świeżego ananasa, to teraz musimy go obrać:
1. Owoc umieszczamy na desce i ostrym nożem obcinamy stwardniałą podstawę i czubek z liśćmi.
2. Ananasa stawiamy pionowo i stopniowo odcinamy całą skórkę do okoła kierując się ku dołowi. Na miąższu nie powinny pozostać twarde oczka.
3. Tak obrany owoc przekrajamy wzdłuż na 4 części i z kążdej wycinamy stwardniały środek.
4. Kroimy ananasa w plasterki lub w kostkę.
Możesz też, po odcięciu podstawy i liści, przekroić ananas na 4 części wzdłuż, i najpierw wykroić stwardniały środek, a potem odciąć miąższ od skórki.
Porównując dwa ananasy tej samej wielkości, zawsze bardziej dojrzały będzie ten, który jest cięższy.
Jak już kupiliśmy świeżego ananasa, to teraz musimy go obrać:
1. Owoc umieszczamy na desce i ostrym nożem obcinamy stwardniałą podstawę i czubek z liśćmi.
2. Ananasa stawiamy pionowo i stopniowo odcinamy całą skórkę do okoła kierując się ku dołowi. Na miąższu nie powinny pozostać twarde oczka.
3. Tak obrany owoc przekrajamy wzdłuż na 4 części i z kążdej wycinamy stwardniały środek.
4. Kroimy ananasa w plasterki lub w kostkę.
Możesz też, po odcięciu podstawy i liści, przekroić ananas na 4 części wzdłuż, i najpierw wykroić stwardniały środek, a potem odciąć miąższ od skórki.
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
dzięki .przydało mi się
Gość
Gość
Przydatne to bardzo, szczególnie, jak się nie umie gotować... ;(
Gość