KAPUSTA BIAŁA: doskonała zarówno do gotowania jak też na surówki, do kiszenia czy bigosu (młoda jak i stara). KAPUSTA CZERWONA (MODRA): wspaniała do duszenia. Można z niej przygotować smaczne surówki, a nawet bigos.
KAPUSTA WŁOSKA: znakomita zwłaszcza do przygotowania gołąbków i innych dań w których farsz zawija się w liście.
BRUKSELKA: odmiana świetna na jarzynkę i jako dodatek do przechowania (jako mrożonka).
PEKIŃSKA: używana przede wszystkim do surówek, sałatek, jak i również do zawijania gołąbków.
JARMUŻ: można go zjadać na surowo, dodawać do różnych zup jarzynowych. Często używany jest do dekoracji potraw.
KAPUSTA WŁOSKA: znakomita zwłaszcza do przygotowania gołąbków i innych dań w których farsz zawija się w liście.
BRUKSELKA: odmiana świetna na jarzynkę i jako dodatek do przechowania (jako mrożonka).
PEKIŃSKA: używana przede wszystkim do surówek, sałatek, jak i również do zawijania gołąbków.
JARMUŻ: można go zjadać na surowo, dodawać do różnych zup jarzynowych. Często używany jest do dekoracji potraw.