Salak zwany również oszpliną jadalną lub wężowym owocem, wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej. Uprawia się go głównie na Jawie i Sumatrze, w Malezji oraz Indonezji. Owoce salaka rosną w kiściach na palmach tej samej nazwie, dochodzących do 6 metrów wysokości, posiadających bardzo duże, nawet dziesięciometrowe liście.
Owoc salaka jest podłużny, z wyraźnym czubkiem, pokryty twardą lecz jednocześnie kruchą, brązową, łuskowatą skórką przypominającą skórę węża. Owoce osiągają 5-10cm długości. Pod niejadalną skórą kryje się miąższ okrywający sporą brązową pestkę.
Sam miąższ może mieć kolor od białego, poprzez kremowy i żółty, aż do brązowego.Konsystencją salak może przypominać dobrze znane nam jabłko. Dojrzałe, nadające się do spożycia owoce poznajemy po skórce – jest ona delikatna, łamliwa, łatwo odchodzi od miąższu.
Salak w smaku jest orzeźwiający, kwaskowaty, lekko orzechowy. Owoce bywają zarówno „mączne” i suchawe jak i soczyste i słodkawe. Można się spotkać z opiniami, że po zjedzeniu w ustach odczuwa się sfermentowany posmak. Dojrzałe owoce można przez dłuższy czas przechowywać zanurzone w solance czyli roztworze wody z solą kuchenną.
Owoc salaka jest podłużny, z wyraźnym czubkiem, pokryty twardą lecz jednocześnie kruchą, brązową, łuskowatą skórką przypominającą skórę węża. Owoce osiągają 5-10cm długości. Pod niejadalną skórą kryje się miąższ okrywający sporą brązową pestkę.
Sam miąższ może mieć kolor od białego, poprzez kremowy i żółty, aż do brązowego.Konsystencją salak może przypominać dobrze znane nam jabłko. Dojrzałe, nadające się do spożycia owoce poznajemy po skórce – jest ona delikatna, łamliwa, łatwo odchodzi od miąższu.
Salak w smaku jest orzeźwiający, kwaskowaty, lekko orzechowy. Owoce bywają zarówno „mączne” i suchawe jak i soczyste i słodkawe. Można się spotkać z opiniami, że po zjedzeniu w ustach odczuwa się sfermentowany posmak. Dojrzałe owoce można przez dłuższy czas przechowywać zanurzone w solance czyli roztworze wody z solą kuchenną.