Ryż doskonale komponuje się z sosami oraz potrawami mięsnymi. Można go podawać w połączeniu z warzywami – najczęściej z marchewką lub papryką.
Jak przygotować ryż z marchewką jako dodatek do obiadu
Ryż można przygotować w inny sposób niż metodą gotowania. Smaczną odmianą jest przyrządzenie ryżu na patelni z dodatkiem marchewki:
Jak zrobić ryż z kurkumą i papryką
Smacznym uzupełnieniem do kotletów, np. de volaille, jest ryż przygotowany z dodatkiem kurkumy i papryki:
Jak zrobić kopiec z ryżu
Ryż, który stanowi dodatek do mięs lub ryb można podawać w innej formie, niż zwyczajne wyłożenie go na talerzu. Ugotowany ryż należy umieścić w filiżankach delikatnie wysmarowanych masłem. W ten sposób uniknie się problemu przywierania ryżu do szklanek naczynia. Nałożony do filiżanek ryż powinno się starannie „uklepać”, a następnie szybkim ruchem (przypominającym robienie babek z piasku) wyłożyć na talerze. Jeżeli ryż po ugotowaniu jest sypki, można wymieszać go z odrobiną masła.
Jak przygotować ryż z marchewką jako dodatek do obiadu
Ryż można przygotować w inny sposób niż metodą gotowania. Smaczną odmianą jest przyrządzenie ryżu na patelni z dodatkiem marchewki:
- Do wykonania potrawy potrzebny jest: ryż, marchew, cebula, koperek oraz bulion.
- Na dużej patelni rozgrzewa się olej, na który następnie wsypuje się suchy ryż. Dodaje się pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, posiekany koperek i startą marchewkę (na tarce o dużych oczkach). Potrawę chwile się smaży, a potem zalewa bulionem. Patelnię należy przykryć dopasowaną pokrywką.
- Bulion będzie się wchłaniał w potrawę, dlatego co jakiś czas trzeba go dolewać na patelnię, aż do momentu gdy ryż i warzywa staną się miękkie.
- Przygotowany warzywny ryż można podawać z surówkami, np. z kiszonej kapusty oraz z ulubionym mięsem.
Jak zrobić ryż z kurkumą i papryką
Smacznym uzupełnieniem do kotletów, np. de volaille, jest ryż przygotowany z dodatkiem kurkumy i papryki:
- Drobno pokrojoną cebulkę należy zeszklić na rozgrzanym oleju.
- Do cebuli dodaje się ryż, a po chwili kurkumę.
- Całość miesza się, aż ryż nabierze równomiernej żółtej barwy.
- Następnie dodaje się pokrojoną w kostkę paprykę, najlepiej czerwoną, żółtą i zieloną.
- Potrawę zalewa się gorącym bulionem lub wodą.
- Należy ją dusić, dolewając od czasu do czasu wody/bulionu, aż ryż będzie miękki.
Jak zrobić kopiec z ryżu
Ryż, który stanowi dodatek do mięs lub ryb można podawać w innej formie, niż zwyczajne wyłożenie go na talerzu. Ugotowany ryż należy umieścić w filiżankach delikatnie wysmarowanych masłem. W ten sposób uniknie się problemu przywierania ryżu do szklanek naczynia. Nałożony do filiżanek ryż powinno się starannie „uklepać”, a następnie szybkim ruchem (przypominającym robienie babek z piasku) wyłożyć na talerze. Jeżeli ryż po ugotowaniu jest sypki, można wymieszać go z odrobiną masła.