Jak podać ryż?

Ryż można ładnie podać na talerzu jako dodatek do obiadu w formie gotowanej lub duszonej w warzywnym bulionie. Przyprawą, którą często dodaje się do ryżu jest kurkuma.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak podać ryż?
fot. Fotolia
Ryż doskonale komponuje się z sosami oraz potrawami mięsnymi. Można go podawać w połączeniu z warzywami – najczęściej z marchewką lub papryką.

Jak przygotować ryż z marchewką jako dodatek do obiadu

Ryż można przygotować w inny sposób niż metodą gotowania. Smaczną odmianą jest przyrządzenie ryżu na patelni z dodatkiem marchewki:
  • Do wykonania potrawy potrzebny jest: ryż, marchew, cebula, koperek oraz bulion.
  • Na dużej patelni rozgrzewa się olej, na który następnie wsypuje się suchy ryż. Dodaje się pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, posiekany koperek i startą marchewkę (na tarce o dużych oczkach). Potrawę chwile się smaży, a potem zalewa bulionem. Patelnię należy przykryć dopasowaną pokrywką.
  • Bulion będzie się wchłaniał w potrawę, dlatego co jakiś czas trzeba go dolewać na patelnię, aż do momentu gdy ryż i warzywa staną się miękkie.
  • Przygotowany warzywny ryż można podawać z surówkami, np. z kiszonej kapusty oraz z ulubionym mięsem.

Jak zrobić ryż z kurkumą i papryką

Smacznym uzupełnieniem do kotletów, np. de volaille, jest ryż przygotowany z dodatkiem kurkumy i papryki:
  • Drobno pokrojoną cebulkę należy zeszklić na rozgrzanym oleju.
  • Do cebuli dodaje się ryż, a po chwili kurkumę.
  • Całość miesza się, aż ryż nabierze równomiernej żółtej barwy.
  • Następnie dodaje się pokrojoną w kostkę paprykę, najlepiej czerwoną, żółtą i zieloną.
  • Potrawę zalewa się gorącym bulionem lub wodą.
  • Należy ją dusić, dolewając od czasu do czasu wody/bulionu, aż ryż będzie miękki.

Jak zrobić kopiec z ryżu

Ryż, który stanowi dodatek do mięs lub ryb można podawać w innej formie, niż zwyczajne wyłożenie go na talerzu. Ugotowany ryż należy umieścić w filiżankach delikatnie wysmarowanych masłem. W ten sposób uniknie się problemu przywierania ryżu do szklanek naczynia. Nałożony do filiżanek ryż powinno się starannie „uklepać”, a następnie szybkim ruchem (przypominającym robienie babek z piasku) wyłożyć na talerze. Jeżeli ryż po ugotowaniu jest sypki, można wymieszać go z odrobiną masła.