Sekrety Mistrza
Ciasto zyska oryginalny smak, jeśli do posiekanych orzechów dodasz płatki migdałowe albo zastąpisz je orzechami pekan. Jeśli nie lubisz gruszki możesz dodać do ciasta inne owoce!
Składniki:
- 100 g masła
- 200 g białej czekolady
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 120 g mąki
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- dojrzała gruszka
- łyżka masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Rozpuściłam masło razem z czekoladą na małym ogniu. Jeśli boisz się, że przypalisz czekoladę, rozpuść te składniki w kąpieli wodnej.
2. Jajka, cukier, sól i cynamon ubiłam mikserem na puszystą masę. Połączyłam delikatnie jajka z czekoladą, cały czas mieszając ciasto.
3. Dodałam mąkę i orzechy. Do wysmarowanej tortownicy przelałam ciasto, wstawiłam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
4. Z gruszki wykroiłam gniazda nasienne i pokroiłam owoc w plasterki. Ułożyłam na talerzu obok kawałka ciasta, a całość oprószyłam cynamonem.
Przepis pochodzi z magazynu Party
Ciasto zyska oryginalny smak, jeśli do posiekanych orzechów dodasz płatki migdałowe albo zastąpisz je orzechami pekan. Jeśli nie lubisz gruszki możesz dodać do ciasta inne owoce!
Składniki:
- 100 g masła
- 200 g białej czekolady
- 3 jajka
- 70 g cukru
- 120 g mąki
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- dojrzała gruszka
- łyżka masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Rozpuściłam masło razem z czekoladą na małym ogniu. Jeśli boisz się, że przypalisz czekoladę, rozpuść te składniki w kąpieli wodnej.
2. Jajka, cukier, sól i cynamon ubiłam mikserem na puszystą masę. Połączyłam delikatnie jajka z czekoladą, cały czas mieszając ciasto.
3. Dodałam mąkę i orzechy. Do wysmarowanej tortownicy przelałam ciasto, wstawiłam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
4. Z gruszki wykroiłam gniazda nasienne i pokroiłam owoc w plasterki. Ułożyłam na talerzu obok kawałka ciasta, a całość oprószyłam cynamonem.
Przepis pochodzi z magazynu Party