Ogólne informacje
Miechunka peruwiańska, znana także jako rodzynek brazylijski, topo-tono czy jagoda inkaska, należy do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładnie z Peru, Boliwii, Ekwadoru i Kolumbii.
Roślina ta bardzo szybko rozprzestrzeniła się w innych regionach świata, np. w Australii, Afryce, Azji czy na Hawajach. Miechunkę peruwiańską uprawia się w Polsce stosunkowo rzadko.
Owoce tej rośliny kształtem przypominają lampiony, dlatego niektórzy uprawiają ją ze względu na dekoracyjny wygląd. Wewnątrz tych lampionów znajdują się słodko-gorzkie jagody, które wykorzystywane są zarówno w lecznictwie, jak i kulinariach.
Jak wygląda miechunka peruwiańska?
To roślina silnie rozgałęziona, pokryta drobnymi włoskami. Jej liście kształtem przypominają serca, zaś kwiaty wyrastają pojedynczo na zwisających szypułkach. Kiedy kwitnie, charakteryzuje ją rozdęty kielich. Korona kwiatów ma żółty kolor i pokryta jest ciemnymi plamkami. Owocami miechunki peruwiańskiej są okrągłe i aromatyczne jagody, które ważą od 3 do 5 gramów.
Owoce rodzynka brazylijskiego należy zbierać, kiedy w pełni dojrzeją - niedojrzałe owoce są po prostu mniej słodkie. Należy je zrywać razem z rozdętym, barwnym kielichem, a następnie po jego rozerwaniu jagody można zjeść na surowo bądź suszyć w temperaturze do 50 stopni.
Miechunka peruwiańska łączy w sobie smak pomidora i pomarańczy. Jeśli umyjesz owoc i pozbędziesz się łupinki, możesz zjeść go łącznie z drobnymi, białymi pestkami, które znajdują się w miąższu.
Oprócz miechunki peruwiańskiej (jadalnej), której wartości odżywcze i zdrowotne zostały docenione przez Inków, można jeszcze wyróżnić jej dwa popularne rodzaje, a mianowicie: miechunkę rozdętą i miechunkę pomidorową. Nie posiadają one jednak takich walorów smakowych ani takich właściwości jak rodzynek brazylijski.
Zdjęcie: Fotolia
Wartości odżywcze i właściwości lecznicze miechunki peruwiańskiej
Rodzynek brazylijski zawiera przede wszystkim bardzo dużo witaminy C. Zapobiega ona przeziębieniom, wzmacnia stawy oraz wspomaga pracę układu krwionośnego. Kwas askorbinowy zawarty jest w tej roślinie, neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się komórek skóry.
W 100 gramach miechunki peruwiańskiej znajdują się zaledwie 52 kalorie. Poza tym miechunka zawiera także białko, węglowodany i tłuszcze. W rodzynku brazylijskim znajdują się również wapń, żelazo, fosfor oraz następujące witaminy: A, C, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna).
Witamina A wzmacnia układ odpornościowy i dba o prawidłową kondycję skóry. Chroni także oczy przed utratą wzroku. Witamina B z kolei poprawi odporność na stres. Pierwiastki takie jak wapń czy fosfor uczestniczą w mineralizacji zębów oraz kości.
Miechunka peruwiańska w kuchni
Miechunkę peruwiańską można jeść na wiele sposobów. Owoc nadaje się do dekoracji, idealnie sprawdzi się w deserach na zimno bądź w ciastach. Co więcej, owoce tej rośliny można ususzyć i jeść jak rodzynki. Miechunka może też stanowić dodatek do sałatek owocowych bądź koktajli. Suszony rodzynek brazylijski może stanowić alternatywę dla niezdrowych chipsów.
A czy Wy kiedykolwiek próbowaliście miechunki peruwiańskiej? Jeśli tak, to podzielcie się z nami swoimi wrażeniami!
Dowiedz się więcej na temat rodzynek >>>
Miechunka peruwiańska, znana także jako rodzynek brazylijski, topo-tono czy jagoda inkaska, należy do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładnie z Peru, Boliwii, Ekwadoru i Kolumbii.
Roślina ta bardzo szybko rozprzestrzeniła się w innych regionach świata, np. w Australii, Afryce, Azji czy na Hawajach. Miechunkę peruwiańską uprawia się w Polsce stosunkowo rzadko.
Owoce tej rośliny kształtem przypominają lampiony, dlatego niektórzy uprawiają ją ze względu na dekoracyjny wygląd. Wewnątrz tych lampionów znajdują się słodko-gorzkie jagody, które wykorzystywane są zarówno w lecznictwie, jak i kulinariach.
Jak wygląda miechunka peruwiańska?
To roślina silnie rozgałęziona, pokryta drobnymi włoskami. Jej liście kształtem przypominają serca, zaś kwiaty wyrastają pojedynczo na zwisających szypułkach. Kiedy kwitnie, charakteryzuje ją rozdęty kielich. Korona kwiatów ma żółty kolor i pokryta jest ciemnymi plamkami. Owocami miechunki peruwiańskiej są okrągłe i aromatyczne jagody, które ważą od 3 do 5 gramów.
Owoce rodzynka brazylijskiego należy zbierać, kiedy w pełni dojrzeją - niedojrzałe owoce są po prostu mniej słodkie. Należy je zrywać razem z rozdętym, barwnym kielichem, a następnie po jego rozerwaniu jagody można zjeść na surowo bądź suszyć w temperaturze do 50 stopni.
Miechunka peruwiańska łączy w sobie smak pomidora i pomarańczy. Jeśli umyjesz owoc i pozbędziesz się łupinki, możesz zjeść go łącznie z drobnymi, białymi pestkami, które znajdują się w miąższu.
Oprócz miechunki peruwiańskiej (jadalnej), której wartości odżywcze i zdrowotne zostały docenione przez Inków, można jeszcze wyróżnić jej dwa popularne rodzaje, a mianowicie: miechunkę rozdętą i miechunkę pomidorową. Nie posiadają one jednak takich walorów smakowych ani takich właściwości jak rodzynek brazylijski.
Zdjęcie: Fotolia
Wartości odżywcze i właściwości lecznicze miechunki peruwiańskiej
Rodzynek brazylijski zawiera przede wszystkim bardzo dużo witaminy C. Zapobiega ona przeziębieniom, wzmacnia stawy oraz wspomaga pracę układu krwionośnego. Kwas askorbinowy zawarty jest w tej roślinie, neutralizuje wolne rodniki, które odpowiedzialne są za starzenie się komórek skóry.
W 100 gramach miechunki peruwiańskiej znajdują się zaledwie 52 kalorie. Poza tym miechunka zawiera także białko, węglowodany i tłuszcze. W rodzynku brazylijskim znajdują się również wapń, żelazo, fosfor oraz następujące witaminy: A, C, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna).
Witamina A wzmacnia układ odpornościowy i dba o prawidłową kondycję skóry. Chroni także oczy przed utratą wzroku. Witamina B z kolei poprawi odporność na stres. Pierwiastki takie jak wapń czy fosfor uczestniczą w mineralizacji zębów oraz kości.
Miechunka peruwiańska w kuchni
Miechunkę peruwiańską można jeść na wiele sposobów. Owoc nadaje się do dekoracji, idealnie sprawdzi się w deserach na zimno bądź w ciastach. Co więcej, owoce tej rośliny można ususzyć i jeść jak rodzynki. Miechunka może też stanowić dodatek do sałatek owocowych bądź koktajli. Suszony rodzynek brazylijski może stanowić alternatywę dla niezdrowych chipsów.
A czy Wy kiedykolwiek próbowaliście miechunki peruwiańskiej? Jeśli tak, to podzielcie się z nami swoimi wrażeniami!
Dowiedz się więcej na temat rodzynek >>>