Seler naciowy jest bardzo zdrowym warzywem. Można traktować go jako zdrową przekąskę między posiłkami. Kawałki łodyg selera z powodzeniem możemy dodawać do sałatek i surówek. Smak selera idealnie komponuje się z sokiem z cytryny. Seler naciowy w postaci gotowanej nadaje się świetnie jako dodatek do drugiego dania. Można dodawać go także do zup i gulaszy aby wzbogacić ich smak i konsystencję.
Gdy kupujemy seler naciowy, powinniśmy wybierać okazy o zdrowych, zielonych łodyżkach, twardych i jędrnych. Powierzchnia zdrowego selera naciowego jest lśniąca. Unikajmy tych, które są przebarwione na brązowo lub czarno, nie są sztywne lub też mają jakiekolwiek fizyczne uszkodzenia.
Dzięki prawidłowemu przechowywaniu warzyw i owoców, zachowują one większość posiadanych składników odżywczych i są świeże i jędrne przez długi czas. W przypadku selera naciowego, prawidłowe przechowywanie oznacza trzymanie w lodówce. Seler naciowy lubi wysoką wilgotność, dobrze jest zatem pokropić go wodą lekko i zawinąć w folię aluminiową.
Gdy kupujemy seler naciowy, powinniśmy wybierać okazy o zdrowych, zielonych łodyżkach, twardych i jędrnych. Powierzchnia zdrowego selera naciowego jest lśniąca. Unikajmy tych, które są przebarwione na brązowo lub czarno, nie są sztywne lub też mają jakiekolwiek fizyczne uszkodzenia.
Dzięki prawidłowemu przechowywaniu warzyw i owoców, zachowują one większość posiadanych składników odżywczych i są świeże i jędrne przez długi czas. W przypadku selera naciowego, prawidłowe przechowywanie oznacza trzymanie w lodówce. Seler naciowy lubi wysoką wilgotność, dobrze jest zatem pokropić go wodą lekko i zawinąć w folię aluminiową.