Szparagi - rodzaj bylin należących do rodziny szparagowatych. Występuje ponad 200 odmian tej rośliny.
Kto jeszcze ich nie próbował, niech żałuje. Szparagi są przepyszne. Sezon na nie już niedługo, spokojnie można zacząć ich wypatrywać późną wiosną. W Polsce dobrze znane są dwa rodzaje szparagów: białe i zielone, choć rzadko goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo nie brakuje im wspaniałych właściwości i wartości odżywczych.
Aby przygotować szparagi należy najpierw oddzielić twardą (włóknistą) część szparaga od pozostałej części. Białe szparagi należy najpierw obrać. Niezależnie od koloru, wszystkie posiadają tzw. "główkę". Kupując je, należy pamiętać żeby była ona lekko wilgotna. Mamy wtedy pewność, że nasze szparagi są świeże. Do wody, w której będziemy gotować szparagi należy dodać łyżeczkę soli i cukru. To ważne, ponieważ wydobywają one smak i zapach tego warzywa.
Szparagi (zielone) zawierają magnez, potas, wapń czy fosfor. Białe szparagi są twardsze, należy je obrać przed gotowaniem. Szkoda, bo przez to tracą część cennych wartości odżywczych. Szparagi zawierają dużo kwasu foliowego, witamin C i E, błonnika, wapnia, potasu czy inuliny. Są przy tym mało kaloryczne, dlatego warto jeść je często. W 100g znajduje się jedynie około 20 kalorii.
Ze szparagów można przygotować prawdziwe cuda. Warto nadmienić tu chociażby pyszne sałatki czy zapiekanki. Można je dodawać do mięs i tworzyć pyszne roladki czy kotlety.
Szparagów nie powinny jadać osoby cierpiące na kamicę nerkową. Bez obaw mogą go natomiast spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Kto jeszcze ich nie próbował, niech żałuje. Szparagi są przepyszne. Sezon na nie już niedługo, spokojnie można zacząć ich wypatrywać późną wiosną. W Polsce dobrze znane są dwa rodzaje szparagów: białe i zielone, choć rzadko goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo nie brakuje im wspaniałych właściwości i wartości odżywczych.
Aby przygotować szparagi należy najpierw oddzielić twardą (włóknistą) część szparaga od pozostałej części. Białe szparagi należy najpierw obrać. Niezależnie od koloru, wszystkie posiadają tzw. "główkę". Kupując je, należy pamiętać żeby była ona lekko wilgotna. Mamy wtedy pewność, że nasze szparagi są świeże. Do wody, w której będziemy gotować szparagi należy dodać łyżeczkę soli i cukru. To ważne, ponieważ wydobywają one smak i zapach tego warzywa.
Szparagi (zielone) zawierają magnez, potas, wapń czy fosfor. Białe szparagi są twardsze, należy je obrać przed gotowaniem. Szkoda, bo przez to tracą część cennych wartości odżywczych. Szparagi zawierają dużo kwasu foliowego, witamin C i E, błonnika, wapnia, potasu czy inuliny. Są przy tym mało kaloryczne, dlatego warto jeść je często. W 100g znajduje się jedynie około 20 kalorii.
Ze szparagów można przygotować prawdziwe cuda. Warto nadmienić tu chociażby pyszne sałatki czy zapiekanki. Można je dodawać do mięs i tworzyć pyszne roladki czy kotlety.
Szparagów nie powinny jadać osoby cierpiące na kamicę nerkową. Bez obaw mogą go natomiast spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią.
karola25