Sery,sery kto Was nie zna

Sery robi się z mleka krowiego,koziego,owczego,bawolego,wielbłądziego,reniferowego-w zależności od rejonu kraju.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Sery,sery kto Was nie zna
Ser w każdej postaci sprawdza się zarówno jako samodzielny produkt,jak i dodatek do zup,zapiekanek,sałatek i makaronów.To najlepsze źródło wapnia wśród przetworów mlecznych.Dwa plasterki żółtego sera tyle wapnia,co siedem białego.Wszystkie sery zawierają witaminy A i B2,przy czym więcej witaminy A jest w tłustych jego rodzajach. Najlepiej trzymać sery w lodówce(oprócz pleśniowych,które nie lubia niskiej temperatury)w orginalnym opakowaniu lub folii spożywczej. Rodzeje serów: 1.biały-twarogowy 2.fromage 3.feta i sery typu feta 4.mozzarella 5.bryndza 6.camembert 7.gouda 8.edamski 9.ementaler 10.mascarpone 11.parmezan Sól zawarta w serze: Twarogowy do 1% Ementaler do 1,2% Gouda do 2,2% Cheddar do 2% Feta do 7% Sery pleśniowe do 7% Dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu najlepsze jest tofu,ser z mleka sojowego.Zawiera dużo białka i żelaza i oni trochę cholesterolu.