Chlebek pyszny, chrupiący...

Aby chlebek był jak najdłuzej świeży, złocisty w pieczeniu, chrupiący i pyszny...

         
ocena: 3/5 głosów: 4
Chlebek pyszny, chrupiący...
Czerstwemu chlebkowi i bułeczkom przywrócisz świeżość, gdy skrobisz je wodą i wstawisz na kilka minut do piekarnika, wcześniej rozgrzanego. Dobrze jest wsadzić do chlebaka surowy ziemniak, wtedy pieczywo będzie dłużej świeże. Czerstwy chleb można wykorzystać na grzanki: małe kawałki obsmaż i ostudź; później możesz je wykorzystać do sałatek lub do zupy. Warto nie trzymać razem w chlebaka schrupkiego pieczywa ze świeżym; ponieważ chrupkie pieczywo szybciej zwilgotnieje. Gdy chleb pieczesz w domu, dobrze przed włożeniem do piekarnika posmarować go wodą z piwem; najlepiej gdy jeszcze chleb rośnie. Po upieczeniu skórka będzie złocista i chrupka. A teraz o mrożeniu. Chleb z mąki pszennej można mrozić; warto go jednak przed zamrożeniem pokroić na kromki. Później rozmrażasz tyle kromek ile chcesz a nie cały bochenek. Warto opiec rozmrożone kromki chleba w piekarniku lub tosterze, będą chrupiące i ciepłe. Warto też mrozić chleb tostowy, od razu po jego zakupie; będzie dłużej świeże i nie spleśnieje. Po wyjęciu z zamrażalnika od razu można wsadzić go do tostera, nie trzeba rozmrażać.