Po trzęsieniu Ziemi jakie dotknęło Japonię nastąpiła awaria w elektrowni atomowej Fukushima I. Okoliczni mieszkańcy zostali ewakuowani - jak sądzono problem radioaktywności dotyczy terenu 20 - 30 kilometrów od miejsca awarii.
Okazało się jednak, że problem podwyższonego poziomu radioaktywności w produktach spożywczych jest o wiele poważniejszy. Początkowo zakazano sprzedaży mleka oraz szpinaku ze strefy objętej ewakuacją, obecnie podejmowane są zapobiegawcze działania na większą skalę.
Japońskie ministerstwo zdrowia zaleca mieszkańcom by nie pili wody z kranu, ponieważ zawiera ona wysoki poziom radioaktywnego jodu.
Źródło: Portal Spożywczy.
Okazało się jednak, że problem podwyższonego poziomu radioaktywności w produktach spożywczych jest o wiele poważniejszy. Początkowo zakazano sprzedaży mleka oraz szpinaku ze strefy objętej ewakuacją, obecnie podejmowane są zapobiegawcze działania na większą skalę.
Japońskie ministerstwo zdrowia zaleca mieszkańcom by nie pili wody z kranu, ponieważ zawiera ona wysoki poziom radioaktywnego jodu.
Źródło: Portal Spożywczy.