Skażona żywność po trzęsieniu Ziemi w Japonii

Jak się okazuje problem skażonej żywności jest większy niż się wcześniej wydawało.

         
ocena: 2/5 głosów: 1
Skażona żywność po trzęsieniu Ziemi w Japonii
Po trzęsieniu Ziemi jakie dotknęło Japonię nastąpiła awaria w elektrowni atomowej Fukushima I. Okoliczni mieszkańcy zostali ewakuowani - jak sądzono problem radioaktywności dotyczy terenu 20 - 30 kilometrów od miejsca awarii.

Okazało się jednak, że problem podwyższonego poziomu radioaktywności w produktach spożywczych jest o wiele poważniejszy. Początkowo zakazano sprzedaży mleka oraz szpinaku ze strefy objętej ewakuacją, obecnie podejmowane są zapobiegawcze działania na większą skalę.

Japońskie ministerstwo zdrowia zaleca mieszkańcom by nie pili wody z kranu, ponieważ zawiera ona wysoki poziom radioaktywnego jodu.

Źródło: Portal Spożywczy.