Witaminy i minerały

Wielu z nas chce się zdrowo odżywiać, jeść jak najwięcej witamin i minerałów. Więc co zrobić, aby ich nie tracić ?

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Witaminy i minerały
Cenne witaminy i minerały, które chcemy przekazywać naszemu organizmowi łatwo możemy stracić, nieumiejętnie gotując. Oto kilka przykładów jak możemy je stracić i zachować :

TRACIMY: 1. Gotując warzywa w dużej ilości wody.

2. Rozgotowując warzywa.

3. Dodając sodę do warzyw.

4. Przechowując warzywa zbyt długo.

5. Nie wykorzystując liści i łodyg.

6. Obierając ze skórki.

ZACHOWUJEMY:

1. Gotując warzywa na parze.

2. Gotując ziemniaki w łupinkach.

3. Przez właściwe przechowywanie warzyw.

4. Używając wywarów warzywnych do zup i sosów.