Cenne witaminy i minerały, które chcemy przekazywać naszemu organizmowi łatwo możemy stracić, nieumiejętnie gotując. Oto kilka przykładów jak możemy je stracić i zachować :
TRACIMY: 1. Gotując warzywa w dużej ilości wody.
2. Rozgotowując warzywa.
3. Dodając sodę do warzyw.
4. Przechowując warzywa zbyt długo.
5. Nie wykorzystując liści i łodyg.
6. Obierając ze skórki.
ZACHOWUJEMY:
1. Gotując warzywa na parze.
2. Gotując ziemniaki w łupinkach.
3. Przez właściwe przechowywanie warzyw.
4. Używając wywarów warzywnych do zup i sosów.
TRACIMY: 1. Gotując warzywa w dużej ilości wody.
2. Rozgotowując warzywa.
3. Dodając sodę do warzyw.
4. Przechowując warzywa zbyt długo.
5. Nie wykorzystując liści i łodyg.
6. Obierając ze skórki.
ZACHOWUJEMY:
1. Gotując warzywa na parze.
2. Gotując ziemniaki w łupinkach.
3. Przez właściwe przechowywanie warzyw.
4. Używając wywarów warzywnych do zup i sosów.