Czasem po dłuższym okresie przechowywania w piwnicy czy w spiżarce okazuje się, że konfitura się zbryliła - "wytrącił się" cukier, który nieładnie wpłynął na konsystencję naszego dżemu.
Aby temu zapobiec, należy podczas smażenia konfitury dodać trochę soku z cytryny. To sprawi, że konfitura się nie skrystalizuje, nawet po długim czasie.
W ten sposób o każdej porze roku będziemy mogli delektować się smakiem wybornego dżemu domowej roboty, który wciąż będzie tak samo smaczny - i co równie ważne - będzie wyglądał estetycznie.
Aby temu zapobiec, należy podczas smażenia konfitury dodać trochę soku z cytryny. To sprawi, że konfitura się nie skrystalizuje, nawet po długim czasie.
W ten sposób o każdej porze roku będziemy mogli delektować się smakiem wybornego dżemu domowej roboty, który wciąż będzie tak samo smaczny - i co równie ważne - będzie wyglądał estetycznie.