Jak przygotować dorsza?

Dorsza przeznaczonego do smażenia panieruje się w przyprawach i mące. Rybę przeznaczoną do smażenia lub suszenia umieszcza się na krótko w roztworze soli.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przygotować dorsza?
fot. Fotolia
Dorsz to ryba morska, którą bez problemu można smażyć, piec, suszyć i wędzić. Nie jest zbyt trudna w obróbce. Dlatego przygotowanie jej do przetworzenia nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jaki jest zatem sposób na dorsza, by zawsze smakował idealnie?

Jak przygotować dorsza do smażenia?

W zależności od tego, czy sięgamy po świeżą czy mrożoną rybę, jej przygotowanie do smażenia będzie się nieco różniło. Oto jak to zrobić prawidłowo:

a) Ryba świeża:
  • Filety myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy ręcznikiem.
  • Całość nacieramy solą i skrapiamy cytryną.
  • Odstawiamy na kwadrans.
  • Rybę ponownie osuszamy, obtaczamy w mące, moczymy w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej.
  • Opanierowaną rybę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż zyska złoty kolor. Smacznego!

b) Ryba mrożona:
  • Rybę rozmrażamy – najlepiej w lodówce.
  • Kawałki dorsza osuszamy, posypujemy odrobiną soli i skrapiamy cytryną.
  • Marynujemy około 15 minut.
  • Osuszamy, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Gotowe!

Jak przygotować dorsza do suszenia i wędzenia?

Dorsza do wędzenia lub suszenia przygotowuje się bardzo prosto. Oto jak to zrobić:
  • Rybę myjemy pod bieżącą wodą.
  • Następnie dorsza patroszymy, odcinamy głowę i pozbawiamy łusek.
  • Ponownie go myjemy i wkładamy na 15-30 minut do solanki.
  • Tak przygotowaną rybę możemy uwędzić lub ususzyć na świeżym powietrzu.