Dorsz to ryba morska, którą bez problemu można smażyć, piec, suszyć i wędzić. Nie jest zbyt trudna w obróbce. Dlatego przygotowanie jej do przetworzenia nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jaki jest zatem sposób na dorsza, by zawsze smakował idealnie?
Jak przygotować dorsza do smażenia?
W zależności od tego, czy sięgamy po świeżą czy mrożoną rybę, jej przygotowanie do smażenia będzie się nieco różniło. Oto jak to zrobić prawidłowo:
a) Ryba świeża:
b) Ryba mrożona:
Jak przygotować dorsza do suszenia i wędzenia?
Dorsza do wędzenia lub suszenia przygotowuje się bardzo prosto. Oto jak to zrobić:
Jak przygotować dorsza do smażenia?
W zależności od tego, czy sięgamy po świeżą czy mrożoną rybę, jej przygotowanie do smażenia będzie się nieco różniło. Oto jak to zrobić prawidłowo:
a) Ryba świeża:
- Filety myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy ręcznikiem.
- Całość nacieramy solą i skrapiamy cytryną.
- Odstawiamy na kwadrans.
- Rybę ponownie osuszamy, obtaczamy w mące, moczymy w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej.
- Opanierowaną rybę smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu, aż zyska złoty kolor. Smacznego!
b) Ryba mrożona:
- Rybę rozmrażamy – najlepiej w lodówce.
- Kawałki dorsza osuszamy, posypujemy odrobiną soli i skrapiamy cytryną.
- Marynujemy około 15 minut.
- Osuszamy, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Gotowe!
Jak przygotować dorsza do suszenia i wędzenia?
Dorsza do wędzenia lub suszenia przygotowuje się bardzo prosto. Oto jak to zrobić:
- Rybę myjemy pod bieżącą wodą.
- Następnie dorsza patroszymy, odcinamy głowę i pozbawiamy łusek.
- Ponownie go myjemy i wkładamy na 15-30 minut do solanki.
- Tak przygotowaną rybę możemy uwędzić lub ususzyć na świeżym powietrzu.