Biała kiełbasa przygotowana domowym sposobem jest smaczniejsza niż ta ze sklepowej półki. Sami wybieramy mięso, które znajdzie się w jej składzie, więc wiemy, że jest ono dobrej jakości. Nie jest wzbogacona chemicznymi konserwantami, czy sztucznymi poprawiaczami smaku. Oczywiście musimy najpierw poświęcić czas na jej przygotowanie, jednak na pewno nie pożałujemy naszego trudu.
Sprzęt i składniki potrzebne do zrobienia kiełbasy białej w domu
Do przygotowania naszej potrawy potrzebujemy maszynki do mielenia z dodatkową końcówką do napełniania kiełbas oraz jelit.
Potrzebne składniki to:
Jak zrobić białą kiełbasę?
Tak przygotowaną białą kiełbasę możemy sparzyć, wtedy trzymamy ją koło 30 minut w gorącej ale nie wrzącej wodzie. Dobrze smakować będzie również upieczona w piekarniku na przykład z cebulą. Jeśli przygotowaliśmy jej dużo możemy część pętek zamrozić do wykorzystania w późniejszym terminie.
Sprzęt i składniki potrzebne do zrobienia kiełbasy białej w domu
Do przygotowania naszej potrawy potrzebujemy maszynki do mielenia z dodatkową końcówką do napełniania kiełbas oraz jelit.
Potrzebne składniki to:
- Mięso- karkówka, łopatka i podgardle w różnych proporcjach, powinno być mocno schłodzone,
- Przyprawy- pieprz, czosnek, cukier, sól peklowa, majeranek,
- Zimna woda- około 1-1,5 szklanki.
Jak zrobić białą kiełbasę?
- Na początek mielimy przygotowane mięso oraz je przyprawiamy. Na 10 kg masy dodajemy 18 dag soli peklowej, łyżeczkę pieprzu prawdziwego i ziołowego, 2 łyżeczki cukru, 8 ząbków zmiażdżonego czosnku, 3 łyżeczki majeranku.
- Wszystko dokładnie mieszamy, w trakcie dodajemy powoli wodę. Odstawiamy na dwie godziny pod przykryciem. Po tym czasie próbujemy czy nie trzeba jeszcze doprawić, dobrym sposobem będzie podsmażenie małego kawałku masy na patelni.
- Jeśli mięso nam smakuje napełniamy nim jelita wykorzystując specjalną końcówkę do maszynki do mielenia. Co jakiś czas zakręcamy jelita tworząc kiełbaski odpowiedniej wielkości. Jelita przedtem przygotowujemy według zaleceń producenta.
Tak przygotowaną białą kiełbasę możemy sparzyć, wtedy trzymamy ją koło 30 minut w gorącej ale nie wrzącej wodzie. Dobrze smakować będzie również upieczona w piekarniku na przykład z cebulą. Jeśli przygotowaliśmy jej dużo możemy część pętek zamrozić do wykorzystania w późniejszym terminie.
SylaUla