Klasyka
Co tu dużo mówić. Jesteśmy konserwatystami. Szczególnie jeśli chodzi o kuchnię. Z obawami wychodzimy poza utarte przepisy naszych babć i mam. A szkoda, bo wielu nawet nie zdaje sobie sprawy, ile traci. Jeśli jednak odnajdujesz w sobie żyłkę kulinarnego poszukiwacza, mamy dla Ciebie ciekawy pomysł na przygotowanie fasolki szparagowej.
Fasolka w stylu tajskim
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej
6 łyżki wiórków kokosowych
Puszka mleka kokosowego
4 łyżki oleju lnianego
sok z połowy limonki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka utłuczonej kolendry
pieprz cayenne
grubo mielona sól morska
Fasolkę namocz w wodzie na 5 minut. Następnie ją odcedź, opłucz i pozbądź się końców. Na głębokiej patelni (lub w woku) rozgrzej olej z kurkumą i pieprzem i mleczkiem kokosowym. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj fasolkę i smaż przez 5-7 minut, cały czas mieszając. Pod koniec dodaj kolendrę, trochę soli i skrop wszystko sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Dusić pod przykryciem ok. 4 minut. Przed podaniem ponownie posyp solą i wiórkami kokosowymi. Fasolka po tajsku jest doskonałym dodatkiem do mięs, a jeśli ją drobno pokroisz – do sałatek. Smacznego!
Niecodzienne pomysły na fasolkę
Jeśli chodzi o fasolkę, to zazwyczaj podajemy ją z bułką tartą. A gdyby tak pokusić się o zmiany?
ocena: 5/5 głosów: 1