Mięso i wędliny

Przechowywanie mięsa i wędlin.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Mięso i wędliny
  • Najszybciej psuje się wieprzowina.
  • Baraninę przy przechowywaniu należy zalać na 2 dni mlekiem. Przy okazji pozbędziemy się zapachu.
  • Wątróbkę przechowujemy przez kilka dni w misce z mlekiem (nie metalowej).
  • Mięso można przechowywać dłużej jeśli owiniemy je ściereczką zmoczoną w occie. Nie można go jednak potem użyć do rosołu ani kotletów.
  • Mięsa nie należy rozmrażać w ciepłej wodzie, gdyż wypłukuje ona substancje odżywcze.
  • Przekrojona kiełbasę należy przykryć w miejscu nacięcia pergaminem.
  • Posmarowanie kiełbasy smalcem zapobiegnie jej wysuszaniu.
  • Wędliny suszone i wędzone wieszamy w suchym i przewiewnym miejscu.