Skuś się na śledzia

To najzdrowsza ryba. Powinna gościć na stole nie tylko od święta.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Skuś się na śledzia
3 powody, by skusić się na śledzia

1. Chroni serce Śledź zawiera mnóstwo kwasów omega-3. Najważniejsze z nich to EPA i DHA. Nasz organizm nie wytwarza ich, więc musimy dostarczać sobie tych kwasów w diecie. Jedna porcja tygodniowo śledzia zmniejsza ryzyko umieralności z powodu chorób serca o prawie 40%. Kwasy omega-3 obniżają też ciśnienie, bo zmniejszają stężenie trójglicerydów we krwi.

2. Zachowuje młodość. Dzięki temu, że śledź jest bogaty w witaminy A i E, doskonale dba o naszą skórę. Te silne przeciwutleniacze wychwytują wolne rodniki, które niszczą kolagenowe włókna naszej skóry.

3. Reguluje przemianę materii. Ryby morskie, w tym śledź, są bardzo dobrym źródłem jodu. Jednak lepiej nie podawać ich w towarzystwie kapusty, brokułów czy kalafiora. Warzywa te mają substancje zmniejszające przyswajanie przez organizm jodu.