Jesienne owoce - śliwki, kuszą nas nie tylko smakiem i wyglądem. Obok jesiennych jabłek to właśnie one królują na naszych stołach pod postacią konfitury, dżemu, w towarzystwie ciasta lub mięsa. Ponadto, bardzo często w naszych domach ulatnia się zapach wyjątkowo smacznych i zdrowych suszonych śliwek.
Świeże śliwki
Świeże śliwki często wykorzystujemy, jako dodatek bądź główny składnik wielu ciast, bułeczek, rogalików czy słodkich kompotów. Dodatkowo ze tych owoców chętnie przygotowujemy marynaty oraz sosy do dań wytrawnych. W naszym kraju śliwka posiada szerokie zastosowanie w przemyśle alkoholowym: wina, wódki czy likiery, najlepsze z naszej jesiennej przyjaciółki.
Suszone śliwki
Jak wiadomo suszone śliwki posiadają mnóstwo właściwości leczniczych. Należy jednak pamiętać, że jest to składnik niezastąpiony w naszej kuchni w postaci suszonej. Czym byłby staropolski bigos bez dodatku tak wspaniałych owoców? Podobnie jak do bigosu, suszoną śliwę dodajemy do farszu mięsnego lub nadziewamy nią już gotowe mięsne kawałki.
Cóż, chyba każdy wie dokładnie do czego pasuje ten jesienny owoc, a jeśli nie macie pomysłu sprawcie nasze propozycje ze śliwką w roli głównej, nie tylko na schab.
Klikając w naszą infografikę poznacie śliwkę w nowej odsłonie. Zapraszamy!
Nasza towarzyszka Śliwka - infografika
Na świecie istnieje ponad sześć tysięcy odmian śliwy. Zastanawiacie się pewnie, które najlepsze? Wszystkie! Każda odmiana korzystnie wpływa na zdrowie i urodę. Wejdźcie a dowiecie się więcej. Zapraszamy!
ocena: 4/5 głosów: 3