Cydonia inaczej pigwa jest owocem z wieloletnim doświadczeniem, pochodzącym z Azji. Już w starożytności Grecy doceniali jej właściwości, dlatego poświęcili ten owoc Afrodycie. W pigwie odnajdziemy mnóstwo witamin, szczególnie witaminę C oraz składników mineralnych. Zachęcamy do zainspirowania się przepisami na pyszne dania z pigwą.
Pyza znalazła świetny sposób na przepędzenie jesiennej chandry. Proponuje, abyśmy skosztowali jesiennego ciasta z jabłkami i pigwą. Edytaha zamieściła przepis na nieco inne muffiny, otóż są to cynamonowe muffiny z marmoladą z pigwy. Pigwa, czyli nasza kolejna użytkowniczka uważa, że popołudnie umili z pewnością panna cotta pigwy.
Pigwa w przetworach
W szczególny sposób zachęcamy Was do przygotowania przetworów z pigwy. Pyszne dżemy, soki i nalewki z pigwy skutecznie osłodzą długie zimowe wieczory. Oprócz zachowania witamin i składników leczniczych, zamkniemy w słoiczku również niesamowity, wyjątkowo orzeźwiający smak. Iziona podaje nam przepis na wspaniały dżem z owoców pigwy. Pyza natomiast proponuje prawdziwą marmoladę z pigwy, którą możemy podawać do śniadania w zimowy poranek. Cukiereczek13 zachęca do zrobienia trunku na każdą okazję czyli pigwówki. Sadzę, że będzie ona numerem jeden na każdym przyjęciu.
Jakie są Wasze sprawdzone pomysły na smakołyki z pigwy? Zachęcamy do podzielenia się przepisami. Aby to zrobić, wystarczy kliknąć w poniższy link:
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii Owoce>>>