Pigwówkę przyrządza się z dojrzałych owoców pigwy – na 1 kg owoców potrzeba 1 kg cukru, 1 l czystej wódki i 1 l spirytusu . Niepowtarzalnego aromatu doda wanilia, tak więc należy przygotować także 1 laskę wanilii.
Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.
Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.
Po upływie tego czasu nalewki można skosztować. Trzeba jednak pamiętać, że im starsza Pigwówka, tym jej smak lepszy a charakter bardziej szlachetny…
Szukacie innych przepisów na pigwówkę? Oto propozycja na nalewkę msewki - z dodatkiem goździków, cynamonu i miodu. Dodatek pomarańczy i ciemnego rumu to z kolei przepis Danusi19671. Trochę słabszą wersję - pigwówkę tylko na wódce, bez dodatku spirytusu proponuje IrenaM. Na koniec - aromatyczna Pigwa do herbaty.
Swoją wersję nalewki - z miodem i pomarańczą (oraz skórką pomarańczową) proponuje nasz ekspert od alkoholi - sprawdźcie koniecznie!
Zobaczcie inne przepisy i pomysły na wykorzystanie pigwy w galaretce albo prawdziwej marmoladzie z pigwy - to przepisy Pyzy. Dżem z pigwy i pomarańczy zrobiła Iziona.
Owoce pigwy trzeba dokładnie wypłukać, pokroić w ćwiartki, odrzucić pestki, następnie zasypać cukrem. Zasypane cukrem owoce należy odstawić na 2-3 tygodnie – koniecznie w zakręconych szczelnie słoikach. Najlepiej, aby miejsce, w którym stać będą słoiki, było miejscem ciepłym. Co kilka dni, dla lepszego efektu, wypada wstrząsnąć słojami.
Kilkanaście dni „leżakowania” sprawi, że wytworzy się syrop, który będzie stanowił bazę pod nalewkę z pigwy – należy go zlać i połączyć z uprzednio wymieszaną ze spirytusem wódką. Pozostałe owoce można zmiksować, odcisnąć z nich sok, następnie wraz z wanilią dodać do nalewki. Po miesiącu trunek należy przecedzić (najlepiej przez gazę) i rozlać do butelek. Tak przygotowaną nalewkę powinno się odstawić na 6 miesięcy.
Po upływie tego czasu nalewki można skosztować. Trzeba jednak pamiętać, że im starsza Pigwówka, tym jej smak lepszy a charakter bardziej szlachetny…
Szukacie innych przepisów na pigwówkę? Oto propozycja na nalewkę msewki - z dodatkiem goździków, cynamonu i miodu. Dodatek pomarańczy i ciemnego rumu to z kolei przepis Danusi19671. Trochę słabszą wersję - pigwówkę tylko na wódce, bez dodatku spirytusu proponuje IrenaM. Na koniec - aromatyczna Pigwa do herbaty.
Swoją wersję nalewki - z miodem i pomarańczą (oraz skórką pomarańczową) proponuje nasz ekspert od alkoholi - sprawdźcie koniecznie!
Zobaczcie inne przepisy i pomysły na wykorzystanie pigwy w galaretce albo prawdziwej marmoladzie z pigwy - to przepisy Pyzy. Dżem z pigwy i pomarańczy zrobiła Iziona.
niezły kąsek
weronikaS
LauraLaura