Sosy z gamy tych słodkich najczęściej dodaje się do deserów, w tym budyniów, kisieli, mleczek, pieczonych lub gotowanych owoców. Można je również stosować jako uzupełnienie sałatek, surówek owocowych. My zachęcamy was do stosowania niektórych słodkich sosów także do naleśników.Słodkie sosy najczęściej przyrządza się z mleka, jaj, śmietany, cukru.
Sos czekoladowy
Doskonały dodatek do naleśników, budyniu, kisielu, owoców, lodów, a także deserów przyrządzanych z kasz. To nie lada gratka dla miłośników czekolady. Do zrobienia tego sosu będzie potrzebne mleko, żółtko, czekolada i cukier. Sos ten można podawać na ciepło lub zimno.
Sos waniliowy
Wykonuje się go z mleka, cukru waniliowego (można zastąpić laskami wanilii), żółtek, mąki ryżowej (może być też ziemniaczana), cukru i skórki z cytryny. Sos waniliowy polecany jest do deserów z kasz, owoców (gotowanych, pieczonych), surówek oraz kisielów owocowych.
Sos migdałowy
Przyrządzisz go z cukru waniliowego, opakowania śmietanki kremówki, migdałów, mąki ziemniaczanej (może być też ryżowa), mleka, cukru waniliowego. Ten delikatny sos wzbogaci smak deserów czekoladowych, kisielu.
Sos z jabłek
Dodaje się go do deserów z kasz. Wykonasz go ze śmietany kremówki, skórki z cytryny (utartej), jabłek, cukru oraz cukru waniliowego.
Sos z rumu
Przyrządza się go z mąki, odrobiny masła, soku z cytryny, rumu, białego wina, cukru i cukru waniliowego z dodatkiem goździków, cynamonu. Można dodać też żółtka jaj w celu zagęszczenia. Sos ten polecany jest do naleśników, budyniów, deserów z kasz, gotowanych owoców.
Sos z ponczem
Idealnie komponuje się z naleśnikami oraz sufletami. Do jego przyrządzenia potrzebny będzie rum, wytrawne białe wino, sok z cytryny i pomarańczy oraz ich utarte skórki, żółtka, cukier puder.
Sos z powideł
Dodaje się go do deserów z kasz i makaronów. Wykonasz go z powideł śliwkowych, śmietanki. Jest bardzo prosty do przygotowania. Sos z wiśniWarto dodawać go do ciast oraz deserów z kasz. Przed zastosowaniem należy go schłodzić. Przyrządza się go z żółtek, mąki ziemniaczanej, cukru, wiśni.
Sos z owoców jagodowych
Do jego wykonania potrzebne będą truskawki, maliny lub poziomki. Ponadto cukier, śmietana kremówka. Polecany jest do słodkich dań z kasz, kremów, deserów z ciast i mlecznych.
Sos czekoladowy
Doskonały dodatek do naleśników, budyniu, kisielu, owoców, lodów, a także deserów przyrządzanych z kasz. To nie lada gratka dla miłośników czekolady. Do zrobienia tego sosu będzie potrzebne mleko, żółtko, czekolada i cukier. Sos ten można podawać na ciepło lub zimno.
Sos waniliowy
Wykonuje się go z mleka, cukru waniliowego (można zastąpić laskami wanilii), żółtek, mąki ryżowej (może być też ziemniaczana), cukru i skórki z cytryny. Sos waniliowy polecany jest do deserów z kasz, owoców (gotowanych, pieczonych), surówek oraz kisielów owocowych.
Sos migdałowy
Przyrządzisz go z cukru waniliowego, opakowania śmietanki kremówki, migdałów, mąki ziemniaczanej (może być też ryżowa), mleka, cukru waniliowego. Ten delikatny sos wzbogaci smak deserów czekoladowych, kisielu.
Sos z jabłek
Dodaje się go do deserów z kasz. Wykonasz go ze śmietany kremówki, skórki z cytryny (utartej), jabłek, cukru oraz cukru waniliowego.
Sos z rumu
Przyrządza się go z mąki, odrobiny masła, soku z cytryny, rumu, białego wina, cukru i cukru waniliowego z dodatkiem goździków, cynamonu. Można dodać też żółtka jaj w celu zagęszczenia. Sos ten polecany jest do naleśników, budyniów, deserów z kasz, gotowanych owoców.
Sos z ponczem
Idealnie komponuje się z naleśnikami oraz sufletami. Do jego przyrządzenia potrzebny będzie rum, wytrawne białe wino, sok z cytryny i pomarańczy oraz ich utarte skórki, żółtka, cukier puder.
Sos z powideł
Dodaje się go do deserów z kasz i makaronów. Wykonasz go z powideł śliwkowych, śmietanki. Jest bardzo prosty do przygotowania. Sos z wiśniWarto dodawać go do ciast oraz deserów z kasz. Przed zastosowaniem należy go schłodzić. Przyrządza się go z żółtek, mąki ziemniaczanej, cukru, wiśni.
Sos z owoców jagodowych
Do jego wykonania potrzebne będą truskawki, maliny lub poziomki. Ponadto cukier, śmietana kremówka. Polecany jest do słodkich dań z kasz, kremów, deserów z ciast i mlecznych.