Słodkie sosy

Czekoladowe, waniliowe, z dodatkiem rumu czy powideł? Do czego dodawać słodkie sosy?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Słodkie sosy
Sosy z gamy tych słodkich najczęściej dodaje się do deserów, w tym budyniów, kisieli, mleczek, pieczonych lub gotowanych owoców. Można je również stosować jako uzupełnienie sałatek, surówek owocowych. My zachęcamy was do stosowania niektórych słodkich sosów także do naleśników.Słodkie sosy najczęściej przyrządza się z mleka, jaj, śmietany, cukru.  

Sos czekoladowy

Doskonały dodatek do naleśników, budyniu, kisielu, owoców, lodów, a także deserów przyrządzanych z kasz. To nie lada gratka dla miłośników czekolady. Do zrobienia tego sosu będzie potrzebne mleko, żółtko, czekolada i cukier. Sos ten można podawać na ciepło lub zimno.  

Sos waniliowy

Wykonuje się go z mleka, cukru waniliowego (można zastąpić laskami wanilii), żółtek, mąki ryżowej (może być też ziemniaczana), cukru i skórki z cytryny. Sos waniliowy polecany jest do deserów z kasz, owoców (gotowanych, pieczonych), surówek oraz kisielów owocowych.  

Sos migdałowy

Przyrządzisz go z cukru waniliowego, opakowania śmietanki kremówki, migdałów, mąki ziemniaczanej (może być też ryżowa), mleka, cukru waniliowego. Ten delikatny sos wzbogaci smak deserów czekoladowych, kisielu. 

Sos z jabłek

Dodaje się go do deserów z kasz. Wykonasz go ze śmietany kremówki, skórki z cytryny (utartej), jabłek, cukru oraz cukru waniliowego.  

Sos z rumu

Przyrządza się go z mąki, odrobiny masła, soku z cytryny, rumu, białego wina, cukru i cukru waniliowego z dodatkiem goździków, cynamonu. Można dodać też żółtka jaj w celu zagęszczenia. Sos ten polecany jest do naleśników, budyniów, deserów z kasz, gotowanych owoców.  

Sos z ponczem

Idealnie komponuje się z naleśnikami oraz sufletami. Do jego przyrządzenia potrzebny będzie rum, wytrawne białe wino, sok z cytryny i pomarańczy oraz ich utarte skórki, żółtka, cukier puder.  

Sos z powideł

Dodaje się go do deserów z kasz i makaronów. Wykonasz go z powideł śliwkowych, śmietanki. Jest bardzo prosty do przygotowania.  Sos z wiśniWarto dodawać go do ciast oraz deserów z kasz. Przed zastosowaniem należy go schłodzić. Przyrządza się go z żółtek, mąki ziemniaczanej, cukru, wiśni.

Sos z owoców jagodowych

Do jego wykonania potrzebne będą truskawki, maliny lub poziomki. Ponadto cukier, śmietana kremówka. Polecany jest do słodkich dań z kasz, kremów, deserów z ciast i mlecznych.