Asafetyda

  • 1

Kilka słów o asafetydzie - przyprawie popularnej w Indiach.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Asafetyda
Asafetyda zwana jest inaczej gumożywicą. To przyprawa pochodząca z Indii, pozyskiwana z gumy (żywicy) występującej w korzeniu zapaliczki lekarskiej.

Przyprawa znana jest na świecie pod różnymi (zazwyczaj niechlubnymi) nazwami, jak. chociażby smrodzieniec, czarcie łajno, kupa diabła czy śmierdząca guma. W kuchni stosowana jest zamiast cebuli lub czosnku, dosyć rzadko, ceniona jednak przez osoby które na spożycie cebuli reagują alergią.
Ma bardzo silny zapach, przez co musi byc przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku.
W Polsce w niektórych sklepach (głównie tych, posiadajacych dział "kuchnie świata") dostaniemy ją wymieszaną z kurkumą, mąką ryżową, pszenną, gumą arabską. Może być stosowana do przygotowywania marynat.

Co ciekawe - po podgrzaniu na patelni (wymieszaneją z olejem) wydobędzie się z niej bardzo intensywny aromat.
W 1918 roku była używana do walki z... grypą hiszpanką, powszechnie roślinę, z której uzyskuje się asafetydę (zapaliczka lekarska) stosuje się ją przy wzdęciach.