Przetwory ozdobą kuchni
Lato to czas kiedy mamy dostęp do niemal wszystkich owoców i warzyw. Wielu z nas chce zatrzymać ich smak na dłużej. Najlepszym wyjściem jest zrobienie przetworów. Możemy się wykazać ogromną weną twórczą przy zdobieniu słoiczków z naszymi ulubionymi przetworami.
Zobacz przepisy na przetwory >>>
Zobacz przepisy na przetwory >>>
Jakie słoiki wybrać?
To w czym przechowujemy dżemy czy kiszone ogórki nie musi być zwykłym słoikiem z białą pokrywką. Do ogórków w zależności od ich wielkości możemy wybrać dowolne słoiki, małe średnie czy bardzo duże, będą odpowiednie. Do kompotów z czereśni czy truskawek wybierzmy półlitrowe słoiki. Z kolei dżemy róbmy w słoikach o pojemności 250 ml, a powidła pięknie będą się prezentowały w mniejszych słoiczkach np. o okrągłych kształtach. We wszystkich przypadkach najlepsze są słoiki z nakrętką typu twist. Jeśli chodzi o butelki, najlepsze będą te półlitrowe zamykane gumowym korkiem.
Zobacz przepisy na przetwory >>>
Przygotowanie słoików
Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Sprawdźmy też czy nie są wyszczerbione. Przy nakrętkach sprawdzamy czy nie ma śladów korozji. Jeśli tak się stanie wymieńmy je na nowe. Pamiętajmy by mniej trwałe przetwory przechowywać w mniejszych słoiczkach, trwalsze zaś w średnich lub dużych.
Ozdabiamy
Nasze słoiczki nie muszą być zwykłe. Mamy teraz wiele możliwości by wyglądały naprawdę pięknie i były ozdobą naszej kuchni, czy stołu. Świetnym rozwiązaniem jest zakupienie serwetek, tkanin lub papieru którymi przykryjemy nakrętki. Mogą mieć dowolne wzory i kolory. Mocujemy je za pomocą ozdobnych gumek lub sznureczków czy wstążek. To jak udekorujemy nasze przetwory może wpłynąć na ich apetyczny wygląd. Na przykład do brzoskwiń pasują zielone akcenty, zaś do wiśni, czereśni czy truskawek czerwone. Na koniec zostaje podpisanie słoiczków. Zakupmy w tym celu specjalne naklejki lub karteczki które doczepiamy do nakrętek. Pięknie wykaligrafowana nazwa przetworu uwieńczy dzieło.
Takie słoiczki nie tylko ozdobią kuchnię, będą również świetnym własnoręcznie zrobionym prezentem.
Zobacz przepisy na przetwory >>>
Lato to czas kiedy mamy dostęp do niemal wszystkich owoców i warzyw. Wielu z nas chce zatrzymać ich smak na dłużej. Najlepszym wyjściem jest zrobienie przetworów. Możemy się wykazać ogromną weną twórczą przy zdobieniu słoiczków z naszymi ulubionymi przetworami.
Zobacz przepisy na przetwory >>>
Zobacz przepisy na przetwory >>>
Jakie słoiki wybrać?
To w czym przechowujemy dżemy czy kiszone ogórki nie musi być zwykłym słoikiem z białą pokrywką. Do ogórków w zależności od ich wielkości możemy wybrać dowolne słoiki, małe średnie czy bardzo duże, będą odpowiednie. Do kompotów z czereśni czy truskawek wybierzmy półlitrowe słoiki. Z kolei dżemy róbmy w słoikach o pojemności 250 ml, a powidła pięknie będą się prezentowały w mniejszych słoiczkach np. o okrągłych kształtach. We wszystkich przypadkach najlepsze są słoiki z nakrętką typu twist. Jeśli chodzi o butelki, najlepsze będą te półlitrowe zamykane gumowym korkiem.
Zobacz przepisy na przetwory >>>
Przygotowanie słoików
Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Sprawdźmy też czy nie są wyszczerbione. Przy nakrętkach sprawdzamy czy nie ma śladów korozji. Jeśli tak się stanie wymieńmy je na nowe. Pamiętajmy by mniej trwałe przetwory przechowywać w mniejszych słoiczkach, trwalsze zaś w średnich lub dużych.
Ozdabiamy
Nasze słoiczki nie muszą być zwykłe. Mamy teraz wiele możliwości by wyglądały naprawdę pięknie i były ozdobą naszej kuchni, czy stołu. Świetnym rozwiązaniem jest zakupienie serwetek, tkanin lub papieru którymi przykryjemy nakrętki. Mogą mieć dowolne wzory i kolory. Mocujemy je za pomocą ozdobnych gumek lub sznureczków czy wstążek. To jak udekorujemy nasze przetwory może wpłynąć na ich apetyczny wygląd. Na przykład do brzoskwiń pasują zielone akcenty, zaś do wiśni, czereśni czy truskawek czerwone. Na koniec zostaje podpisanie słoiczków. Zakupmy w tym celu specjalne naklejki lub karteczki które doczepiamy do nakrętek. Pięknie wykaligrafowana nazwa przetworu uwieńczy dzieło.
Takie słoiczki nie tylko ozdobią kuchnię, będą również świetnym własnoręcznie zrobionym prezentem.
Zobacz przepisy na przetwory >>>